Šašliks. Vai un kad to iekļaut bērna uzturā?

Vasarā daudz laika pavadām ārā, bieži maltītes grilējam gaļu un aktuāls kļūst jautājums par bērnu uzturu. Vai šašliks ir piemērots mazajiem un kādu gaļu labāk izvēlēties? Uz šiem jautājumiem atbild Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

"Viens no zīdaiņa uztura pamatprincipiem ir "maigs, viegls un saudzīgs" uzturs. Ēdienam netiek pievienotas asas garšvielas, bērnam nepiedāvājam treknu, sālītu un pārceptu ēdienu. Tas ir saudzīgi pagatavots, lai nenoslogotu mazā bērna gremošanas traktu, aknas, žultspūsli un aizkuņģa dziedzeri. Ievērojot šos pamatprincipus, jāatbild uz jautājumu, kāds ir šašliks. Visbiežāk tas ir trekns, ass, sāļš un cepts. Šašliks nav tas ēdiens ar kuru būtu jāsteidzas iepazīstināt mazo ēdāju," stāsta Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.

Kopā ar šašliku ieteicams ēst viegli sagremojamus, termiski apstrādātus dārzeņus un graudaugus

Uztura speciāliste rekomendē šašliku bērnam piedāvāt pēc trīs gadu vecuma: "Ir vairāki uztura speciālisti, dietologi un gastroenterologi, kuri pauž viedokli, ka līdz pat septiņu gadu vecumam bērniem neiesaka uzturā lietot šādā veidā pagatavotu gaļu."

Cepot šašliku uz grila to ir iespējams pagatavot arī veselīgi, lai cepšanas rezultātā mazāk izdalītos kaitīgās vielas (heterocikliskie amīni (HCA) un policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAHs)), kas nav vēlamas ne bērnam, ne pieaugušajam.

Lai uzceptu veselīgu šasliku, Olga Ļubina aicina ievērot dažus gatavošanas likumus:

  • izvēlies tikai liesu gaļu, piemēram, vistas, tītara, cūkgaļas, liellopa un teļa fileju;
  • ēd tikai labi izceptu, bet ne piedegušu gaļu. Šašliku piedāvājot bērnam, ārējo kārtiņu var nogriezt un dot tikai izcepto vidu;
  • gaļu nav ieteicams marinēt taukos, eļļā vai majonēzē. Labāk iesaku izmanto etiķi, citrona vai laima sulu;
  • nevajadzētu izmantot asas un sāļas garšvielas, labāk izvēlēties ķiplokus, lokus, dilles un citus garšaugus;
  • kopā ar gaļu ieteicams ēst viegli sagremojamus, termiski apstrādātus dārzeņus un graudaugus. Šādi tiks uzņemti antioksidanti, kas pasargās organismu no kaitīgajām vielām, ja tās radušās gaļas cepšanas laikā;
  • pēc maltītes vajadzētu dzert siltu ūdeni vai nesaldinātu tēju, lai gaļu gremošanas traktam būtu vieglāk sagremot;
  • gaļu nevajadzētu cept uz atklātas uguns un ļoti augstā temperatūrā. Labāk saīsināt cepšanas laiku un regulāri apgrozīt gaļu, lai tā gatavotos vienmērīgi un nepiedegtu.

Uzturs

10. Jūlijs, 2019


Lasi vairāk