Sēņu ēdieni, kas garšos arī bērniem

Rudens ir īstais laiks baudīt sēņu ēdienus – gan tāpēc, ka sēnes ir svaigas un pieejamas, gan tāpēc, ka sēņu ēdieniem ir bagātīga garša un sēnes ir veselīgas. Receptes iesaka Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.

“Sēnes ir labs šķiedrvielu un olbaltumvielu avots, tās satur minerālvielas un antioksidantus, kas palīdz stiprināt organismu. Tomēr, ja bērnam sēnes negaršo, noteikti nevajadzētu viņu piespiest tās ēst – pat tad, ja grozi ir pilni ar meža labumiem. Ēšanai jābūt priekam, nevis piespiedu pasākumam,” saka Rimi Bērniem eksperts Normunds Baranovskis. Izlasi arī rakstu: Sēnes bērna ēdienkartē – no kāda vecuma drīkst?

Kartupeļu klimpas ar sēnēm

“Šis ir ļoti vienkāršs, bet garšām bagāts ēdiens. Krēmīgā mērce un salvija piešķir ēdienam īpašu aromātu, kas bērniem šķiet patīkams un maigs,” saka Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.

Porcijas: 2

Gatavošanas laiks: ~15 min

Sastāvdaļas:

  • 200 g sēņu (pēc izvēles)
  • 2 ēdamk. olīveļļas
  • 1 ēdamk. sviesta
  • 3–5 salvijas lapiņas
  • Sāls pēc garšas
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1 paciņa kartupeļu klimpu

Gatavošana:

  1. Sēnes saplūkā vai sagriež mazākos gabaliņos un cep pannā ar eļļu un sviestu.
  2. Pievieno sāli un salvijas lapiņas.
  3. Citā katlā novāra kartupeļu klimpas un pievieno sēnēm. Pielej saldo krējumu un pavāra vēl dažas minūtes, līdz viss ir gatavs.

Sēņu un rikotas siera pica

“Pica ir viens no ēdieniem, kas bērniem patīk visvairāk. Šajā receptē rikota padara to īpaši krēmīgu, bet sēnes – aromātiskas. Kopā veidojas garšu līdzsvars, kas garšos visai ģimenei.”

Porcijas: 2

Sastāvdaļas:

  • 200 g rauga mīklas
  • 70 g rikotas siera
  • 60 g apceptu vai novārītu sēņu
  • 2 ēdamk. picas mērces (Rimi)
  • 50 g rīvēta mocarellas siera (Rimi)
  • 1 ēdamk. olīveļļas
  • 2 saujas konditorejas vai semolinas miltu

Gatavošana:

  1. Uzkarsē krāsni līdz maksimālajai temperatūrai (250–300 °C) un novieto resti otrajā plauktā no apakšas. Ideāli izmantot picas akmeni vai čuguna pannu – tos karsē kopā ar krāsni. Ja tādu nav, izmanto cepešpannu.
  2. Mīklu izrullē vai izstiepj, apakšā izbārstot miltus, lai tā nepieliptu un labi slīdētu.
  3. Uz picas pamatnes uzklāj mērci, pārber ar sēnēm, rikotu un mocarellas sieru, pēc tam apslaka ar olīveļļu.
  4. Lai vieglāk no galda picu ielikt krāsnī, var izmantot, piemēram, metāla apli no tartes formas.

Cepšanas laiks:

  • 300 °C uz akmens – 2–3 minūtes
  • 250 °C uz akmens – 4–6 minūtes
  • uz paplātes cep par 1–2 minūtēm ilgāk.

Uzturs

22. Septembris, 2025


Lasi vairāk