Zaļumi bērna ēdienkartē. Kāpēc tie ir būtiski?

“Pavasaris ir klāt, un laiks diedzēt graudus, audzēt lokus un citus zaļumus uz palodzes. Esam noilgojušies pēc svaigas garšas un kaut kā viegla savā uzturā, tieši tāpēc savā ēdienkartē varam iekļaut vairāk svaigu zaļumu,” stāsta uztura speciāliste un “Rimi bērniem” eksperte Olga Ļubina.

Bet kā tos iemānīt bērnam, un vai zaļumi mazajam ēdējam ir nepieciešami? Uz šo jautājumu atbildēs “Rimi bērniem” eksperte Olga Ļubina, savukārt ar gardu un veselīgu ēdienu recepšu idejām dalīsies pavārs un “Rimi bērniem” eksperts Normunds Baranovskis.

Lai bērns pats sēj, laista un pieskata, tad arī būs lielāka interese par to, kas izaug, veidosies cieņa pret pārtiku, jo pats ir ieguldījis spēkus un laiku

Svarīgākais nosacījums, lai bērns uzturā lietotu dārzeņus, tajā skaitā zaļumus, ir šo produktu regulāra esamība mājās. Grūti iedomāties, ka bērns ēdīs zaļumus, ja viņš tos redzēs dažas reizes gadā vai tikai pavasarī. Otrkārt, jāatceras, ka zaļumus vajadzētu iedot pagaršot vienus, nevis samaisītus ar pārējiem dārzeņiem – bērniem tīk visu ēst atsevišķi: piemēram, atsevišķi sagrieztus tomātus un gurķus bērns ēd, savukārt, ja tie paši dārzeņi būs sajaukti salātos, visticamāk, mazais tos neēdīs. Līdzīgi ir arī ar zaļumiem. Sākumā iedod vienu lapiņu, lai bērns pagaršo un izprot zaļuma garšu.

Vēl viens paņēmiens, kā iemācīt bērnam ēst zaļumus, – ļaut viņam audzēt lokus, baziliku vai dilles uz palodzes! Lai bērns pats sēj, laista un pieskata, tad arī būs lielāka interese par to, kas izaug, veidosies cieņa pret pārtiku, jo pats ir ieguldījis spēkus un laiku.

Nākamais, ko iesaku, – pievienojiet zaļumus kokteiļiem, smūtijiem, kotletēm utt. Tas neiemācīs bērnu ēst svaigus zaļumus, jo šajā gadījumā viņš līdz galam neizpratīs, ko ēd, taču tas ir paņēmiens, kā viņam iemānīt zaļumus, jo tie ir vienreizīgs vitamīnu avots. Zaļumi satur gan antioksidantus, gan mikroelementus, gan folskābi, gan šķiedrvielas, kas stiprina ziemas periodā novājināto imunitāti.

Iedvesmojies no pavāra un “Rimi bērniem” eksperta Normunda Baranovska sagatavotajām trim pavasarīgām un zaļām receptēm.

Zaļumu smūtijs

Nepieciešams:
2 saujas zaļumu pēc izvēles (dilles, pētersīļi, mikrosalāti)
1–2 glāzes (atkarībā, cik biezu vēlas) tīrkultūras
1/2 avokado (mīksts un nogatavināts)
citrona sula (pēc garšas)
sāls un pipari (pēc garšas)

Pagatavošana:
Visu liek blenderī un sablendē krēmīgā kokteilī, nogaršo un pievieno vai nu sāli, vai citrona sulu pēc garšas.

Avokado krēma un mikrosalātu kraukšķmaizītes

Nepieciešams:
Avokado krēmam:
1 avokado
½ laima sula
1 sauja rukolas mikrosalātu
1 daiva ķiploka
1–2 ēdamk. olīveļļas “Rimi Light”
sāls un pipari (pēc garšas)
Maizītēm:
6 kraukšķmaizītes
½ gurķa
5 redīsi
rukola vai citi mikrosalātu zaļumi (dekorēšanai)

Pagatavošana:
Nomizo avokado un liec blenderī kopā ar olīveļļu, ķiploku, rukolas mikrosalātiem, laima sulu, sāli un pipariem. Samal krēmīgā un gardā masā, ko smērē uz maizītēm, un pievieno pavasara zaļumus un dārzeņus, kas sagriezti šķēlēs.

Pavasara sparģeļi ar zaļumu aioli

Nepieciešams:
1 bunte sparģeļu
1 ēdamk. sviesta
1 tējk. sāls
2 vistu olas
1 tējk. ābolu vai cita etiķa
Zaļumu aioli:
2 saujas zaļumu pēc izvēles (dilles, kinza, pētersīļi, spināti, mikrosalāti)
2 olu dzeltenumi
350 ml vīnogu kauliņu eļļas
laima sula (pēc garšas)
1 daiva ķiploka
ūdens (ja nepieciešams)
sāls un pipari (pēc garšas)

Pagatavošana:
Aplej ar karstu ūdeni zaļumus, lai tie saplok, tad nosusini tos. Zaļumus kopā ar olu dzeltenumiem liec blenderī un mal ar mazu ātrumu. Lēnām, pa pilītei pievieno vīnogu kauliņu vai citu eļļu, līdz masa atgādina biezu majonēzi. Pievieno garšas – ķiploku, laima sulu, sāli un piparus. Ja vēlies, pielej ūdeni, tad mērce būs šķidrāka. Iesaku mērci izberzt caur smalku sietu.

Sparģeļus nomizo un vāri verdošā ūdenī ar sviestu un sāli precīzi 2 minūtes. Olu bez čaumalas vāri ūdenī ar pievienotu etiķi, lai baltums apraujas ap dzeltenumu. Vārot ūdens ir jāiegriež virpulī. Vāri 2–3 minūtes. Līdzīgu efektu panāksi, ja olu ar čaumalu vārīsi 3 minūtes.

Uzturs

23. Marts, 2019


Lasi vairāk