Rimi aicina - mazināsim pārtikas atkritumus kopā! Iesaistīties arī tu un palīdzi samazināt pārtikas atkritumu apjomu mājās, veikalos, mācību iestādēs, darba vietās, kā arī kafejnīcās un restorānos.

Mūsdienu sabiedrība ir krasi izmainījusi ēšanas paradumus, 35 – 50% saražotās pārtikas vienkārši tiek izmesta. Šajā procesā ir iesaistīti  gan produktu audzētāji, ražotāji, gan ēdinātāji un patērētāji.

Bezatkritumu gatavošanas kustība nav nekas jauns, tā ir kā atgriešanās pie mūsu saknēm. Mūsu vecvecāki cienīja ēdienu, nekad neatļāvās to izmest. Viņi zināja, kā ēdienu saglabāt, pat bez ledusskapja. Viņi zināja, kā maksimāli izmantot pārtiku un pagatavot ēdienu garšīgi.  Iespējams, ka neesat pat aizdomājušies, bet, izmetot pārtiku, jūs izmetat arī savu naudu.

Liela daļa no mums, dodoties uz tirdzniecības vietu, izvēlas pārtiku pēc izskata. Dažkārt nopērkot daudz vairāk, nekā bija plānots. Tad produkti mājās tiek glabāti tik ilgi, kamēr kādā dienā vienkārši tiek izmesti. Vēl viens iemesls ēdienu izmešanai ir produktu nepareiza uzglabāšana. Ir svarīgi zināt, kā katru produktu uzglabāt, lai tas nesabojātos. Svarīgi zināt, ko labāk glabāt ledusskapī, ko saldēt, ko turēt istabas temperatūrā, ko tumšā vai saulainā vietā. Katrs no šiem nepareizajiem uzglabāšanas veidiem palielina ēdiena izmešanas daudzumu. Liela daļa mājās gatavota ēdiena pārpalikumu arī nonāk tieši miskastē, jo vienkārši nevēlamies to nākamajā dienā ēst.

Bet ko tad darīt? Kā sākt ietaupīt un gatavot gudrāk? Sāc jau šodien.

Mājās

  • Plāno savas ēdienreizes
  • Saglabā pārpalikumus nākamajai ēdienreizei
  • Seko līdzi termiņiem (“Izlietot līdz” informē par pārtikas produkta lietošanas drošību, bet ‘Ieteicams līdz’ par kvalitāti)
  • Lieto mazākus traukus un papildini tos, ja nepieciešams
  • Saldē produktus! (jau sagatavotās porcijās)
  • Uzglabā produktus atbilstošos apstākļos (seko līdzi uzglabāšanas instrukcijai; pārliecinies, vai tava ledusskapja temperatūra ir 1°C līdz 5°C robežās)
  • Vienmēr seko līdzi sava ledusskapja un pieliekamā saturam
  • Ievies ‘pirmais iekšā, pirmais ārā’ produktu rotāciju*

Veikalos un iepirkšanās centros

  • Sastādi produktu sarakstu pirms katras iepirkšanās reizes
  • Neiepērcies būdams izsalcis
  • Pērc produktus tikai nepieciešamos apjomos (izvēlies iepakojumus nepieciešamajos izmēros vai arī pērc sveramos produktus)*

Darbā, skolā un universitātē

  • Palūdz ēdnīcas apkalpojošam personālam pasniegt porciju tikai sev nepieciešamā daudzumā
  • Seko līdzi kopējam ledusskapim / augļu grozam
  • Dalies zināšanās par pārtikas atkritumu apjoma mazināšanu ar saviem kolēģiem*

Kafejnīcās, restorānos un viesnīcās

  • Lieto mazākus traukus un papildini tos, kad vēlies
  • Ņem līdzi pārpalikumus
  • Pielāgo savas vēlmes ēdiena pieejamībai atkarībā no diennakts laika*

PRODUKTU SASALDĒŠANA UN PAGATVOŠANA OTRĀ DIENĀ

Esam sagatvojuši Tev video ar idejām, kādus produktus tu vari sasaldēt un 6 veidus kā pagatot ēdienu otrā dienā, lai tas būtu tikpat garšīgs.

 

Apskati video padomus

*Informācija sagatavota, balstoties uz ES platformas pārtikas produktu zudumu un pārtikas atkritumu jomā rekomendācijām.

Eiropas Komisija, 2019. gads.

Lai samazinātu maizes atkritumu apmērus un ieviestu dabai draudzīgākus ikdienas paradumus virtuvē, aicinām jūs iepazīties ar Hanzas Maiznīcas izveidoto Pārpalikumu likumu, kas iedvesmos un palīdzēs ikvienam no mums samazināt maizes pārpalikumus un rast jaunas idejas gan ikdienas ēšanas paradumos, gan gatavošanā.

KĀ TO PAVEIKT?

Izlasi un ievēro šos Pārpalikumu likumus!

1. likums: Pērc tik, cik vari apēst

  • Aprēķini, cik maizes apēd tavā mājsaimniecībā. Iespējams, pat varēsi ietaupīt, pērkot tieši tik, cik nepieciešams
  • Plāno ēdienreizes ilgākam laikam, lai maizes klaipiņam nav jānonāk miskastē
  • Iegādājies maizi mazākos iepakojumos

2. likums: Atdzīvini sakaltušu maizi

  • Ietin maizīti mitrā papīra salvetē un sildi mikroviļņu krāsnī – tā atgūs svaigumu un mīkstumu
  • Samitrini maizi, ietin folijā un 10 min sildi cepeškrāsnī (150°C karstumā)
  • Gribi papildināt zupas un salātus ar kraukšķi? Pagatavo grauzdiņus pēc mūsu receptes
  • Esi panētu ēdienu fans? Pagatavo savu rīvmaizi pēc mūsu receptes

3. likums: Pagatavo maizi jaunos ēdienos

  • Piešķir maizei pavisam citu garšu! Jebkuras maizes pārpalikumus vari pagatavot maizes šokolādes pudiņā
  • Piešķir maizei jaunu veidolu un otru dzīvi, pagatavojot dārzeņu plakanmaizi jeb paratha
  • Maizes zupa var būt ne tikai saldais ēdiens. Pārvērt maizi gardā Toskānas maizes-tomātu zupā.

4. likums: Izmanto visu maizi

  • Izmanto doniņas – izgreb vidu un piepildi ar mīļāko biezzupu pēc izvēles
  • Izmanto maizes garozas – tās lieliski noderēs, lai pagatavotu parmezāna sausiņus

5. likums: Saglabā maizi ilgāk svaigu

  • Auksts vai silts? Abi! Vislabāk uzglabāt maizi ledusskapī vai istabas temperatūrā (20°C)
  • Lieto maizes kasti – tajā ap maizi cirkulēs gaiss, bet neveidosies kondensāts
  • Saglabā oriģinālo iepakojumu vai uzglabā maizi elpojošā, bet slēgtā iepakojumā
  • Turi maizi sausumā, neļauj veidoties kondensātam un sargi no saules stariem

Papildus šo likumu ievērošanai, aicinām arī izvērtēt, kuri maizes produkti ir tie, kuri jūsu mājsaimniecībā ir vispieprasītākie – biežāk izvēlaties pārbaudītu un iecienītu maizi, mazāk eksperimentējot ar produktiem, kas pēc vienas nogaršošanas varētu tikt izmesti atkritumos.

Uzzināt vairāk par Hanzas Maiznīca pārpalikumu likumiem vari ŠEIT

Būsim prātīgi un apdomīgi maizes produktu patēriņā, lai spertu platu soli pretī dabai draudzīgākai dzīvei!