Rimi aicina - mazināsim pārtikas atkritumus kopā! Iesaistīties arī tu un palīdzi samazināt pārtikas atkritumu apjomu mājās, veikalos, mācību iestādēs, darba vietās, kā arī kafejnīcās un restorānos.

Mūsdienu sabiedrība ir krasi izmainījusi ēšanas paradumus, 35 – 50% saražotās pārtikas vienkārši tiek izmesta. Šajā procesā ir iesaistīti  gan produktu audzētāji, ražotāji, gan ēdinātāji un patērētāji.

Bezatkritumu gatavošanas kustība nav nekas jauns, tā ir kā atgriešanās pie mūsu saknēm. Mūsu vecvecāki cienīja ēdienu, nekad neatļāvās to izmest. Viņi zināja, kā ēdienu saglabāt, pat bez ledusskapja. Viņi zināja, kā maksimāli izmantot pārtiku un pagatavot ēdienu garšīgi.  Iespējams, ka neesat pat aizdomājušies, bet, izmetot pārtiku, jūs izmetat arī savu naudu.

Liela daļa no mums, dodoties uz tirdzniecības vietu, izvēlas pārtiku pēc izskata. Dažkārt nopērkot daudz vairāk, nekā bija plānots. Tad produkti mājās tiek glabāti tik ilgi, kamēr kādā dienā vienkārši tiek izmesti. Vēl viens iemesls ēdienu izmešanai ir produktu nepareiza uzglabāšana. Ir svarīgi zināt, kā katru produktu uzglabāt, lai tas nesabojātos. Svarīgi zināt, ko labāk glabāt ledusskapī, ko saldēt, ko turēt istabas temperatūrā, ko tumšā vai saulainā vietā. Katrs no šiem nepareizajiem uzglabāšanas veidiem palielina ēdiena izmešanas daudzumu. Liela daļa mājās gatavota ēdiena pārpalikumu arī nonāk tieši miskastē, jo vienkārši nevēlamies to nākamajā dienā ēst.

Bet ko tad darīt? Kā sākt ietaupīt un gatavot gudrāk? Sāc jau šodien.

Mājās

  • Plāno savas ēdienreizes
  • Saglabā pārpalikumus nākamajai ēdienreizei
  • Seko līdzi termiņiem (“Izlietot līdz” informē par pārtikas produkta lietošanas drošību, bet ‘Ieteicams līdz’ par kvalitāti)
  • Lieto mazākus traukus un papildini tos, ja nepieciešams
  • Saldē produktus! (jau sagatavotās porcijās)
  • Uzglabā produktus atbilstošos apstākļos (seko līdzi uzglabāšanas instrukcijai; pārliecinies, vai tava ledusskapja temperatūra ir 1°C līdz 5°C robežās)
  • Vienmēr seko līdzi sava ledusskapja un pieliekamā saturam
  • Ievies ‘pirmais iekšā, pirmais ārā’ produktu rotāciju*

Veikalos un iepirkšanās centros

  • Sastādi produktu sarakstu pirms katras iepirkšanās reizes
  • Neiepērcies būdams izsalcis
  • Pērc produktus tikai nepieciešamos apjomos (izvēlies iepakojumus nepieciešamajos izmēros vai arī pērc sveramos produktus)*

Darbā, skolā un universitātē

  • Palūdz ēdnīcas apkalpojošam personālam pasniegt porciju tikai sev nepieciešamā daudzumā
  • Seko līdzi kopējam ledusskapim / augļu grozam
  • Dalies zināšanās par pārtikas atkritumu apjoma mazināšanu ar saviem kolēģiem*

Kafejnīcās, restorānos un viesnīcās

  • Lieto mazākus traukus un papildini tos, kad vēlies
  • Ņem līdzi pārpalikumus
  • Pielāgo savas vēlmes ēdiena pieejamībai atkarībā no diennakts laika*

*Informācija sagatavota, balstoties uz ES platformas pārtikas produktu zudumu un pārtikas atkritumu jomā rekomendācijām.

Eiropas Komisija, 2019. gads.