Olga Ļubina

Bezlaktozes produkti

Padomi • 17. Marts, 2021
2020. gads deva mums iespēju vairāk ieklausīties sevī un izprast organisma vajadzības. Daudzi cilvēki šī gada laikā ir mainījuši savus ēšanas paradumus, vairāk ēdot mājās gatavotu ēdienu un plānojot savas maltītes nedēļu uz priekšu. Dažiem šīs pārmaiņas palīdzēja saprast, ka viens vai otrs produkts rada lielāku vai mazāku diskomfortu.
 

Bieži vien cilvēki pamana, ka pēc piena produktu lietošanas uzpūšas vēders, pastiprināti rodas gāzes un sāpes vēderā. Turklāt ēdot sieru, šādu sūdzību nav, bet, iedzerot kafiju ar pienu, tās kļūst izteiktas. Analizējot organisma reakciju uz dažādiem produktiem, var atklāties, ka organisms sliktāk reaģē jeb ir jutīgāks pret laktozi – pienā esošo cukuru. Laktoze ir sastopama visos piena veidos, gan govs, gan kazas, gan aitas pienā. Laktozes šķelšana norit divpadsmitpirkstu zarnā, kur izdalās ferments laktāze. Laktāzes ietekmē gremošanas traktā laktoze tiek sašķelta līdz glikozei un galaktozei. Mēdz rasties situācijas, kad organisms nespēj izstrādāt šo fermentu vai arī izstrādā to nepietiekamā daudzumā, tāpēc laktozes šķelšana nenorisinās līdz galam. Rezultātā nesašķeltā laktoze zarnās var radīt lielu diskomfortu, jo kairina zarnu gļotādu, veicinot sāpes vēdera dobumā.

Lai novērstu šīs nepatīkamās izpausmes, cilvēki ir spiesti izvairīties no piena un pienu saturošiem produktiem, taču piena produktiem ir augsta bioloģiskā vērtība, tāpēc ir būtiski iekļaut tos savā ikdienas uzturā. Piena produkti kalpo gan kā olbaltumvielu, gan kalcija un fosfora avots.

Dažreiz pie laktozes nepanesības cilvēki var pieņemt skābpiena produktus (kefīru, jogurtus, krējumu), tomēr arī skābpiena produktos laktoze vēl nav pilnīgi sašķelta, tāpēc lielākoties cilvēki ar laktozes nepanesību ir spiesti izvairīties arī no šiem produktiem. Tomēr, pateicoties tam, ka pārtikas tehnologi ir atraduši iespēju laktozi sašķelt rūpnieciski, šobrīd tirgū ir pieejami piena produkti bez laktozes, piemēram, bezlaktozes piens, jogurts un pat krējums.

Bezlaktozes produktu ražošanas procesā tiek pievienots ferments, kas sašķeļ laktozi līdz glikozei un galaktozei, tāpēc cilvēki ar laktozes nepanesību var lietot šos produktus. Bezlaktozes piena produktu uzturvērtība ir pielīdzināma parastiem piena produktiem, jo līdzīgs ir gan kaloriju, tauku un olbaltumvielu daudzums, gan minerālvielu sastāvs. Bezlaktozes produktiem ir ilgāks derīguma termiņš, jo laktozes sabrukšanas rezultātā neveidojas pienskābe, kas piešķir piena produktiem rūgtumu. Tāpēc bezlaktozes produkti ir saldāki pēc garšas, jo tie satur tīrus monosaharīdus, galaktozi un tīru glikozi.


Populārākie raksti