Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Brīnumprodukti – mušļi

Padomi • 20. Maijs, 2019
Brokastis ir ēdienreize, kad uzņemt enerģiju visai dienai. Ne velti viens no klasiskiem brokastu ēdieniem ir spēcinošā auzu pārslu putra.

Taču ko darīt, kad tā ir apnikusi? Laba alternatīva auzu pārslu putrai ir mušļi, kas parasti sastāv no auzu pārslām, sēklām, riekstiem, žāvētiem augļiem un dažādām garšvielām. Tas ir lielisks brokastu produkts vai uzkodu variants, tomēr uzreiz jāsaka – šiem produktiem bieži ir pievienots milzīgs daudzums cukura.

Vidējais cukura daudzums mušļos ir aptuveni 25–30 grami uz 100 gramiem produkta. Uz vienu porciju jeb aptuveni 50 gramiem mušļa tās ir 2,5–3 tējkarotes cukura! Ņemot vērā, ka dienas norma ir aptuveni 5 tējkarotes cukura, apēdot 50 gramus šāda mušļa, cilvēks uzņem jau pusi no dienā rekomendējamā cukura daudzuma. Tāpēc, izvēloties brokastu pārslas vai mušļus, ieteiktu vienmēr apskatīt produkta sastāvu, īpaši pievēršot uzmanību tam, cik daudz cukura pievienots. Labākajā gadījumā cukura koncentrācijai jābūt mazākai par 15 gramiem uz 100 gramiem produkta. Bet, protams, jo mazāk, jo labāk!

Kā labu piemēru var minēt Pauluns produktus – “Musli Pauluns ābolu-kanēļa” un “Musli Pauluns kokosriekstu”. Šajos mušļos cukura saturs uz
100 gramiem produkta ir vien 6 grami, savukārt šķiedrvielas – vielas, kas nodrošina normālu kuņģa un zarnu trakta darbību – ir 14 grami uz 100 gramiem produkta. Nedaudz saldāks, bet arī labs variants brokastīm ir “Granola Pauluns ar kanēli un āboliem” un “Granola Pauluns kakao”. Šajos produktos ir vairāk cukura – 11 grami uz 100 gramiem produkta, tomēr tas nav pievienotais cukurs (glikozes-fruktozes sīrups vai cukurs), bet gan dabiskais cukurs, kas sastopams, piemēram, ābolu sulā, datelēs vai avenēs. “Granola Pauluns” produktos ir ļoti augsta šķiedrvielu koncentrācija – 20 grami uz 100 gramiem produkta.

Muslis var būt lielisks ēdiens piknikā, jo to ir ļoti viegli pagatavot un kombinēt ar citiem produktiem. Šeit nav ierobežojumu – atliek vien izmēģināt un atrast gardāko mušļa pagatavošanas veidu! Musli parasti pieņemts ēst ar pienu, tomēr tā nav vienīgā iespēja. Ja garšo piena produkti, piena vietā var izvēlēties arī dabisko jogurtu vai biezpienu. Savukārt tiem, kuri nepanes piena laktozi, lieliska alternatīva ir mandeļu, kokosriekstu vai auzu piens.

Vai muslis ir piemērots vakariņām? Jā, protams, tikai jāseko līdzi apēstā ēdiena daudzumam. Piedevām jābūt vienai ceturtajai daļai no jūsu šķīvja satura. Ja gribas dažādot ēdienkarti un bagātināt uzturu ar šķiedrvielām, B grupas vitamīniem un nepiesātinātajām taukskābēm, iesaku pagaršot “Pauluns Supermix”. Tas ir dažādu graudaugu un sēklu maisījums, kurā iekļauti brūnie rīsi, kvinoja, ķirbju sēklas, pupiņas un garšvielas – ļoti interesants garšu salikums, kas ir bagāts ar olbaltumvielām, šķiedrvielām un saliktajiem ogļhidrātiem.


Populārākie raksti