Liene Zemīte

Burvīgo dārza svētku gardākā daļa – grilēšana

Padomi • 20. Maijs, 2019
Manā ģimenē svētki ir ne tikai tad, kad kādam ir īpaša diena – mēs mākam svinēt dzīvi arī parastā dienā!

Bieži vien draugi uzrodas ciemos, par to iepriekš nebrīdinot. Mums tas patīk, un labprāt viņus sagaidām ar pašu gatavotām pusdienām vai vakariņām. Man kopš bērnības ir iemācīts, ka ciemiņi vienmēr jāpacienā. Manās mājās tas bieži vien izvēršas kāzu galda cienīgā maltītē.
Kad būvējām savu māju, zinājām, ka vēlamies jumta terasi, kur rīkot dārza svētkus. Tā nu mums ir skaista terase, kur es vasarā sastādu puķes, tur ir ērti krēsli un šūpuļtīkls – ideāla vieta, lai satiktos! Dārza svētku neatņemama sastāvdaļa ir arī mūsu grils. Kad to pirkām, tas šķita ļoti dārgs, un mēs šaubījāmies, vai tas kādreiz atmaksāsies, taču nu jau četrus gadus grilējam un priecājamies par šo ieguldījumu.

Neatņemama pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa ir gaļa. Lai ēdienu pagatavotu pēc iespējas ātrāk, mēdzu izvēlēties jau marinētu gaļu, piemēram, cūkgaļas steiku Texas marinādē. Šis ir lielisks produkts arī tad, ja gaidām ciemiņi – gaļa ir jau iemarinēta, to var ērti un ātri uzgrilēt un pasniegt kopā ar zaļajiem salātiem vai grilētiem dārzeņiem.

No dārzeņiem man grilēšanai vismīļākie ir saldie kartupeļi un sparģeļi. Saldos kartupeļus gatavoju dažādos veidos – gan biezenī un zupās, gan ceptu cepeškrāsnī ar dārzeņu pildījumu vai grilētu. Grilēšanai saldo kartupeli sagriežu ļoti plānās šķēlēs, apslaku ar olīveļļu, garšvielām un grilēju, kamēr zeltaini brūns. Sparģeļus sezonas laikā ēdam jo biežāk, jo labāk. Grilēšanai piemērotāki ir zaļie, nevis dzeltenie sparģeļi – tie man šķiet kraukšķīgāki un garšīgāki. Vispirms sparģeļiem nolaužu galus vietā, kur tie labi plīst, tad sparģeļus nomizoju, nedaudz apslaku ar olīveļļu, pārkaisu ar garšvielām un grilēju.

Draugu pulkā vienmēr ir kāds, kas neēd gaļu, tāpēc mums vienmēr ir jāpadomā, ar ko to aizstāt. Esmu iemīļojusi grilētus sierus. Viens no iecienītākajiem mums ir Kazdangas siers ar dillēm vai zaļumiem – tas grilējot pakūst, bet nejūk ārā un nelīp pie grila. Lieliski garšo gan ar grilētiem dārzeņiem, gan salātos! Dažreiz to uzgrilējam un ēdam vienkārši ar pašceptu maizi. Ļoti bieži sieru, kas gatavots no govs piena, aizvietoju ar kazas piena produktiem, piemēram, Chèvre Camembert – tam ir speciāls apvalks, kas grilējot neļauj sieram iztecēt. Tas izcili sader ar bietēm, rukolu un pesto.

Mūsu mājās katru gadu ļoti gaidīti ir Vasarsvētki. Parasti saaicinām daudz draugu, gatavojam burgerus un svinam vasaru. Burgeru gatavošanai izmantoju dārzeņu maizi ar pastinaku un burkānu. Man tā garšo, jo tai ir pievienoti dārzeņi, tā nav sausa un lieliski der burgeru pagatavošanai. Maizīti apslaku ar olīveļļu, pārkaisu ar garšvielām un grilēju. Kad tā gatava, pārklāju ar plānu šķēlīti Čedaras siera, lai tas pakūst. Burgeriem parasti pagatavoju diļļu – gurķu mērci ar mārrutkiem un nedaudz ķiplociņa. Pildu ar svaigiem dārzeņiem, viegli marinētu zilo sīpolu un liellopu gaļas kotleti. Laika taupīšanas nolūkos esmu iecienījusi Rimi sagatavoto pusfabrikātu – gatavās burgeru kotletes, kuras ir ļoti ērti uzgrilēt.

Dārza svētkos pēc kārtīgas gaļas ēšanas vienmēr piedāvāju arī desertu. Arī to var ātri un ērti pagatavot uz grila. Labprāt grilēju gan augļus, gan zefīrus. No augļiem visgaršīgākais, manuprāt, ir ananass – tas der gan pie desertiem, gan vistas ēdieniem, un arī grilēts tas garšo lieliski, sevišķi ar vaniļas saldējumu. Savukārt no zefīriem grilēšanai vispiemērotākais ir vaniļas zefīrs, kam nav pievienotas garšvielas vai krāsvielas. Zefīru sagriežu mazākos gabaliņos un uzduru uz iesma pamīšus ar ananasa gabaliņiem. Grilēju zefīrus, kamēr tie kļūst zeltaini.

Grils ir lielisks palīgs dārza svētkos, jo tas ļauj vaļu eksperimentiem un iedvesmo meklēt grilēšanai vispiemērotākos un visgardākos produktus. Ceru, ka kāds no maniem ieteikumiem mudinās arī jūs uzaicināt draugus un ģimeni uz dārza ballīti!


Populārākie raksti