Ko vēlēties, ja esi izlaidis džinu no pudeles

Padomi • 19. Jūnijs, 2020
DŽINS SAVĀ PASTĀVĒŠANAS LAIKĀ IR PIEDZĪVOJIS VAIRĀKUS POPULARITĀTES KĀPUMUS UN KRITUMUS – NO SENĀKIEM LAIKIEM, KAD ALKOHOLA DESTILĒŠANA UN PATĒRĒŠANA ROBEŽOJĀS AR BĪSTAMU NODARBI, LĪDZ MŪSDIENĀM, KAD ŠIS DZĒRIENS PIEDZĪVO ZELTA LAIKUS.

Tas ir atrodams katrā labā kokteiļbārā visā pasaulē – no lielajiem un labi zināmajiem zīmoliem kā Beefeater un Tanqueray līdz mazo amata darītavu ražojumiem, kuru skaits šobrīd pasaulē mērāms vairākos tūkstošos. Katra no tām cenšas izcelt savu unikalitāti, piedāvājot īpašu garšu, cenu, pudeles dizainu vai vismaz atmiņā paliekošu reklāmu. Uzplaukumu piedzīvo arī tāda jauna kategorija kā džins ar dažādām garšām jeb flavoured gin. Tā popularitāte uzplauka saulainajā Spānijā, kur kāds džina ražotājs eksperimenta nolūkos radīja zemeņu džinu. Tas kļuva tik iecienīts, ka nu jau ir pieejami arī džini ar apelsīnu, greipfrūtu, aveņu un daudzām citām garšām. Arī Latvijā džins ar toniku vai rožu limonādi jau sen ir ierasta lieta kokteiļbāros un dārza ballītēs. Šis dzēriens ir lieliski piemērots jaukšanai un kokteiļu gatavošanai, tomēr daudzi izvēlas šo dzērienu ar kadiķa aromātu baudīt arī tīrā veidā.

DŽINA TIPA DZĒRIENU PIRMSĀKUMI MEKLĒJAMI 12. GADSIMTĀ ITĀLIJĀ, KUR MŪKI UN CITI TĀ LAIKA “STIPRO DZĒRIENU ENTUZIASTI” EKSPERIMENTĒJA AR DAŽĀDIEM ZĀLĪŠU UZLĒJUMIEM UN DESTILĀTIEM.

Jau viduslaikos šis dzēriens ticis minēts flāmu enciklopēdiskajos darbos. Astoņdesmit gadu kara laikā, kad flāmi cīnījās par savu neatkarību no Spānijas, par šo jaudīgo dzērienu, kas piešķir karavīriem drosmi doties kaujā, uzzināja angļi un aizveda to uz Londonu, kur tas kļuva par tautas dzērienu. Tur arī meklējami mūsdienu džina pirmsākumi un pirmās ražotnes. Džina nosaukums ir cēlies no holandiešu dzēriena jenever, kuru angļi, slinki būdami, pārsauca īsāk – “gin”.

Garšu un zālīšu sastāvs džiniem ir ļoti daudzveidīgs, sākot ar klasiskām garšvielām – koriandru, īrisa sakni, citrusa mizām, lakricu, līdz pat tādām garšām, kas vairāk saistās ar ēdiena gatavošanu – baziliku, timiānu, rozmarīnu, gurķu garšu.

Kokteiļi, kuros klasiski lieto džinu, ir Gimlet, Tom Collins, Corpse Reviver No.2 un, protams, Negroni, rūgtens džina kokteilis, kurā dominē kadiķis un Campari. Tas ir visā pasaulē plaši pazīstams lielisks aperitīvs pirms vakariņām. Lai gan sākotnēji džins bija izteiksmīgs dzēriens ar vairāku zālīšu garšām, mūsdienu tendences prasa jaunus un garšā noapaļotākus džinus kā, piemēram, sabalansētais franču Normindia, kas lieliski sader ar vieglu toniku un perfekti izceļ vieglu kadiķi Negroni stila kokteilī. Vēl viena plaši izplatīta tendence džinu pasaulē ir dažādām savvaļā augošām pļavas zālītēm bagāti dzērieni, piemēram, Botanist. Šis ir lielisks džins, ko dzert tīrā veidā vai ar ledu, nezaudējot tradicionālās džina vērtības un garšas, gluži pretēji – izceļot tās. Tā ir iespēja nobaudīt neskartu, skarbu ziemeļu dabu džina pudelē.

Dažas receptes lieliskam sākumam: džins, toniks, svaigs gurķis un rozmarīna kātiņš; lielu popularitāti ir guvis arī pavisam vienkārši pagatavojamais džins ar rožu limonādi vai repera Snoop Dogg iecienītais kokteilis Gin and Juice – džins ar apelsīnu sulu.

IESAKU DŽINU DROŠI JAUKT UN MIKSĒT AR GANDRĪZ JEBKO – TONIKIEM, LIMONĀDĒM, CITRUSU SULĀM, GĀZĒTU ŪDENI.

Bet, ja tavas garšas kārpiņas ilgojas pēc kaut kā zāļaina un augu garšām bagāta, laba alternatīva būs 50 ml tīra džina istabas temperatūrā.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti