Ilze Auzere

Līgo vakara svētku galds

Padomi • 18. Jūnijs, 2019
Gadu gaitā mans Līgo vakara galds kļūst aizvien bagātīgāks, jo ar laiku nāk klāt jaunas tradīcijas. Manā Līgo ēdienkartē ir pašas gatavots ķimeņu siers, pīrāgi, kotletītes – mazas, sulīgas, no cūkas un teļa gaļas maisījuma, kartupeļu salāti ar daudz zaļumiem un paipalu olām, tradicionāli – šašliks, mednieku desiņas, žāvētas zivis, mazsālīti gurķīši, rabarberu saldējums, zemenes, alus, vīns un kokteiļi. 

Agrāk Jāņu sieru pirku, bet nu jau vairākus gadus to gatavoju pati. Recepte ir vienkārša, un iznākums – patiesi gards!

Jāņu siers

1 1⁄2 kg siera ritulim nepieciešams:

  • 1 kg biezpiena
  • 5 litri trekna piena – 4% (vismaz)
  • 0,5 l ūdens, 5 olas
  • 100 g sviesta
  • 50 g ķimeņu
  • rupjā sāls
  • viens citrons

Pagatavošana:

  • ielej katlā pienu un ūdeni, karsē, līdz gandrīz sāk vārīties
  • iemaisa smalki sadrupinātu biezpienu
  • pievieno 20–30 pilienus citrona sulas.
  • vāra uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes
  • kad izveidojušies kunkuļi, masu nokāš caur mitru marli un tajā ripina, lai notek sūkalas. /Es sūkalas neleju ārā, jo man tās garšo un ir veselīgas!/
  • katlā izkausē sviestu kopā ar ķimenēm. Liek masu atpakaļ katlā, pievieno 1–2 ēd. k. sāls un sakultas olas
  • maisot karsē, līdz veidojas viendabīga masa, kas veļas kunkulī
  • to ietin marlē un ar visu marli liek māla traukā. Uzliek slogu un noliek aukstumā uz vairākām stundām, līdz atdzisis un sastindzis
  • noņem marli, liek uz šķīvja un dekorē ar ziediem un ozollapām

Daudz gadus pati cepu pīrāgus, bet, kopš parādījušies Rimi uz vietas ceptie Mani gardumi pīrāgi, sapratu, ka varu ietaupīt laiku un spēkus. Iesaku!

Kā gan latvieši var baudīt svētkus bez kotletēm? Manējās ir no cūkas un teļa gaļas, jo, manuprāt, liellops viens pats ir par sīkstu, maziņas – pirkstos paķeramas, pufīgas, ar sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām.

Līgo šašliks

Sastāvdaļas:

  • 3–4 kg kakla karbonādes, kurai ir pietiekami daudz tauku
  • 7–8 sagrieztu sīpolu
  • 75–100 ml vīna etiķa
  • 5 ēd. k. sāls
  • 2 ēd. k. piparu
  • 2 ēd. k. Provansas garšvielu maisījuma
  • 5 ēd. k. olīveļļas

Pagatavošana:

  • sagriež kakla karbonādes un liek lielā bļodā vai katlā
  • iemaisa sagrieztus sīpolus, vīna etiķi, sāli, piparus, Provansas garšvielu maisījumu un olīveļļu
  • vismaz 5 minūtes ar rokām visu mīca kopā, ļauj marinēties visu nakti vai vismaz 6 stundas.
  • kad izcepts, pasniedz ar labi daudz zaļumiem un asu mērci

Rabarberu saldējums

Dievīga recepte, turklāt pagatavojams bez saldējuma mašīnas. To iemācījos no žurnālistes Lauras Dumberes.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg rabarberu
  • 600 g cukura
  • 2 ēd. k. citrona sulas
  • 500 g saldā krējuma
  • 2 paciņas vaniļas cukurs

Pagatavošana:

  • nomizo un sagriež 1 kg rabarberu 1 cm lielos gabaliņos
  • liek katlā ar 600 g cukura un uz lēnas liesmas vāra, līdz rabarberi kļūst ļoti mīksti
  • sablendē, pievieno 2 ēd. k. citrona sulas un liek ledusskapī uz 40 minūtēm
  • trauku, kur paredzēts likt saldējumu, ieliek saldētavā
  • saputo 500 g saldā krējuma ar 2 paciņām vaniļas cukura stingrās putās
  • atdzesētajai rabarberu masai pakāpeniski pievieno putukrējumu
  • pārliek visu atdzesētajā traukā un liek saldētavā
  • ik pa pusstundai, pavisam četras reizes, izņem no saldētavas un apmaisa ar putojamo slotiņu
  • ļauj sastingt līdz nākamajai dienai

Populārākie raksti