Pomelo un greipfrūti

Padomi • 22. Janvāris, 2019
Pomelo ir lielākais no citrusaugļiem. Tā latīniskie nosaukumi Citrus maxima un Citrus grandis jau norāda uz augļa ievērojamo izmēru, un, lai gan pie mums biežāk nopērkami 1–2 kg smagi augļi, to svars var sasniegt pat 10 kg. 

Pēc formas tie var būt apaļi, nedaudz saplacināti vai bumbierveidīgi. Augļa mīkstums parasti ir gaiši zaļš vai dzeltens, retāk balts, viegli sārts vai sarkans, turklāt tas ir nedaudz sausāks kā greipfrūtam un ar izteiktākām šķiedrām. Salīdzinot ar citiem citrusaugļiem, pomelo ir daudz biezāka miza. Atkarībā no šķirnes auglis var būt saldāks, skābāks vai rūgtāks. Nereti pomelo pēc garšas atgādina kaut ko starp apelsīnu un gaišo greipfrūtu (starp citu, tiek uzskatīts, ka greipfrūts radies, sakrustojot pomelo ar saldo apelsīnu).

Pomelo dzimtene ir Dienvidāzija un Dienvidaustrumāzija, bet šodien tos audzē visā pasaulē – Ķīnā, ASV, Dienvidāfrikas Republikā, Sīrijā, Meksikā, Turcijā, Indijā, Izraēlā, Kubā, Argentīnā u.c. Pomelo sezonas pilnbrieds ir februārī, kad Ķīnā tiek atzīmēts Jaunais gads, un ķīnieši šos augļus dāvina viens otram kā labklājības un izaugsmes simbolu.

Lai gan pomelo galvenokārt sastāv no ūdens, tie satur arī daudz kālija, kalcija, fosfora, B un C vitamīnus, fitoncīdus, šķiedrvielas, ogļhidrātus. Tiem piemīt antibakteriāla iedarbība, bet to sastāvā esošās ēteriskās eļļas veicina ēstgribu. Tajos nav tauku, un 100 g pomelo satur tikai 38 kalorijas, kas dod organismam ātru enerģiju. 1930. gados Holivudas zvaigznes bija iecienījušas pomelo diētu, jo šis auglis satur fermentus, kas palīdz samazināt svaru. Pomelo iekļaušana uzturā aizkavē organisma novecošanu, palīdz cīnīties pret vēža šūnām, uzlabo asinsspiedienu, palīdz atbrīvoties no taukiem, kas uzkrājušies uz iekšējām asinsvadu sieniņām, un nodrošina sāta sajūtu.

Pomelo ir ne tikai veselīgs, bet arī gards auglis, kas piedod ēdienam patīkamu citrusu piegaršu, bet bez greipfrūtam raksturīgā rūgtuma. Parasti izmanto izlobītu augļa mīkstumu, kas atbrīvots no sēkliņām. Vislabāk to baudīt svaigā veidā, un īpaši atsvaidzinoši tas garšos, ja pirms pasniegšanas ievietosi to ledusskapī. Pomelo var pievienot salātiem, marinādēm, tējām un desertiem, spiest no tā sulas. Tas lieliski sader ar ļoti asiem ēdieniem, zivīm, garnelēm, jūras ķemmītēm un citām jūras veltēm, kā arī ar cūkgaļu un vistas gaļu. Savukārt pomelo mizas izmanto gan tautas medicīnā (mizu košļāšana palīdz pret ieilgušu klepu), gan gatavo no tām marmelādi.

Tik pat veselīgs ir greipfrūts, jo tas satur daudz C vitamīna un minerālvielas, kuras nepieciešamas mūsu organismam. Šis auglis ne tikai stiprina imunitāti, bet arī darbojas kā antiseptiķis un pazemina holesterīna līmeni.


Populārākie raksti