Ilze Jurkāne

Rudens bagātība – Augļi un dārzeņi

Padomi • 07. Septembris, 2019
Kas par krāšņumu un bagātību ir Latvijas rudens augļi un dārzeņi! Tā ir nepārspējama krāsu, garšu un smaržu daudzveidība. Un vēl tā labā apziņa, ka tie ir mūsu pašu dārzu un lauku produkti – tik veselīgi un vitamīniem bagāti!

Ieejot tirgū, draugu dārzos vai Rimi, ir vienkārši prieks uz to visu skatīties un, protams, gribas to visu arī nopirkt. Šī krāsainība iedvesmo tik daudzām idejām, kā to visu pagatavot! Ziemā ir citādi, jo daudz kas ir importēts un nav pārliecības, ka saņemu to lielo vitamīnu devu, ko iegūstu no tepat Latvijā audzēta produkta. Tāpēc aicinu izbaudīt vietējās ražas svaigumu, garšu un pārpilnību, kamēr tas iespējams!

Īpašs prieks, ka Latvijā tagad tiek audzēti dažādu šķirņu dārzeņi un augļi. Kas to būtu domājis, ka mums būs lillā puķkāposti, krāsaini kartupeļi, melni tomāti vai Latvijā audzēti arbūzi! Šobrīd cenšos likt galdā maksimāli neapstrādātus produktus – cik vien iespējams, visu ēdam svaigu. Sarīvēju dārzeņus un gatavoju svaigos salātus. Spiežu dārzeņu un augļu sulas. Un nepaiet ne diena bez kāda smūtija – vai nu dārzeņu, vai augļu, kā bāzi izmantojot kefīru.

Gardam cienastam ziemā vāru ievārījumus un dažādos veidos gatavoju sēnes. Latviešu sēņošanas gēns manī ar gadiem ir tikai pieņēmies spēkā, un es patiešām izbaudu gan sēņošanu, gan sēņu gatavošanu – marinēšanu, cepšanu, saldēšanu. Ja neizdodas tikt uz mežu, dodos uz tirgu. Par laimi, gailenes var nopirkt arī Rimi. Bet, kad svaigās vai pašas konservētās sēnes jau beigušās, Rimi glābj ar kvalitatīvām saldētām sēnēm.

Gatavojot ēdienu, bieži pievienoju sīpolus un ķiplokus. Līdzko parādās Latvijā audzētie ķiploki, iepērku, cik vien varu, jo nevēlos vēlāk pirkt ķiplokus no Ķīnas. Priecājos, ka arī Latvijā audzēti sīpoli Rimi pieejami cauru gadu.

Aizvien vairāk cilvēku kļūst par veģetāriešiem vai apzināti retāk ēd gaļu. Skatoties uz mūsu dārzeņu un augļu klāstu – īpaši tagad, ražas laikā – tas ir viegli saprotams. Putnu gaļas un zivju izvēle gan arī ir bagātīga, taču bez lielas piepūles iespējams pagatavot burvīgus veģetāros ēdienus vai samazināt gaļas patēriņu.

Arī garšvielu izvēle ir milzīga, un vairs nav jāaprobežojas tikai ar sāli, pipariem, lauru lapām un ķimenēm. To pašu burkānu vai ķirbi var pagatavot dažnedažādos veidos ar eksotiskiem garšaspiesitieniem. Baudot mūsu pašu dārzeņus un augļus, garšu logs ir vaļā visai pasaulei! Aicinu baudīt ražas laiku un novērtēt pašmāju gardumus. Prieks un lepnums! Uz veselību!


Populārākie raksti

Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.