Signe Meirāne

Vasaras garšas esence - gurķis

Padomi • 19. Jūnijs, 2020
Atceros bērnību, kad nebija nekā īpašāka, kā basām kājām aizskriet līdz dobei un noplūkt gurķi, apēdot to vēl saulē sasilušu, kraukšķīgu un sulīgu. Īpaša bija arī mazsālītu gurķu maģija vasarā un marinētu gurķu aromāts rudenī un ziemā.

Tomēr reti kurš zina, ka gurķis cēlies Indijā 4000 gadu senāk, nekā tas vispār parādījās Eiropā. Vēlāk tos plaši audzēja Senajā Ēģiptē, Grieķijā un Romā, ieviešot arī siltumnīcas audzēšanas modi.

TĀ KĀ GURĶA SATURĀ IR ĻOTI DAUDZ ŪDENS, TAD TAS DIEZGAN ĀTRI SĀK ŽŪT, UN DAŽREIZ, BET NE VIENMĒR, ATDZĪVINĀT TO SPĒJ LEDUSAUKSTA ŪDENS PELDE.

Ja zini, ka lielo daudzumu svaigu gurķu neapēdīsi, tos, kamēr vēl kraukšķīgi, labāk pagatavot – mazsālītus, sālītus, marinētus vai skābētus. Savukārt pērkot ievēro, ka maksimālai garšai un labsajūtai, tos ēdot, jāizvēlas stingri un tumši zaļi gurķi (izņemot šķirnes, kuras tādas nav). Der zināt arī to, ka, jo gurķim biezāka miza, jo tajā būs vairāk sēklu. Tas nebūt nenozīmē, ka tos nevajag pirkt, jo dažādās receptēs var izmantot dažādu veidu gurķus – atliek tikai atrast pareizās receptes.

Un, jā, receptes. Lai gan pavisam noteikti ir īpašs šarms gurķi samaisīt ar dillēm un krējumu, pieberot šķipsniņu mīlestības – sāls, tomēr ir arī daudzi citi veidi, kā izmantot šo tik lielisko dārzeni. Tas perfekti garšo kopā ar baziliku, ķiploku un olīveļļu. Var pielikt arī piparmētru. Pamēģini auksto gaspačo, kur izmanto 70% gurķu un 30% balto vīnogu (pirms tam no tām izspiežot sulu). Gurķis ir ideāls, lai pagatavotu sorbetu ar piparmētru, pievienotu smūtijiem un izspiestu sulās. Pagatavo salātos kopā ar ceptu lasi vai foreli, pievienojot dilles, baziliku un citrona mizu. Samaisi ar tvaicētiem kartupeļiem un avokado, pievienojot olīveļļu, graudu sinepes un garšaugus. Tāpat tas ideāli garšos ar sieriem – burratu, fetu un grilētu halumi.


Populārākie raksti