7 jaunas vasaras pusdienu receptes ģimenei

Uzturs • 18. Jūnijs, 2019
Vasarā ģimene var vairāk pavadīt laika gan kopīgi atpūšoties, gan gatavojot ēst. Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina ir sagatavojusi ieteikumus, kā bērnus iesaistīt maltītes tapšanā un ēdienkartes paplašināšanā, savukārt Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā izmēģināt jaunas receptes.

“Bieži no vecākiem dzirdu, ka bērni nemaz nepagaršo to, ko mamma vai tētis ir viņiem pagatavojuši. Piedāvāju izveidot jaunu ģimenes tradīciju – gatavojiet pusdienas vai vakariņas visi kopā. Lieliski, ja bērni iesaistās ēdiena gatavošanas procesā – cep, vāra, griež, kā arī pēc sevis sakārto darba vietu,” stāsta sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Gatavojot kopā ar bērniem, jāļauj viņiem pašiem izvēlēties receptes. Tāpat kopā varat doties iepirkties un sagādāt visu nepieciešamo maltītei. Šāda praktiska darbošanās ļaus saprast, kādas ir izmaksas mājās gatavotam ēdienam, kā arī bērnos radīs lielāku interesi nogaršot kādu līdz šim neēstu ēdienu.

Lai mazos ēdējus iepazīstinātu ar jaunām garšām un līdz šim neēstiem produktiem, Rimi Bērniem eksperte Ļubina atklāj: “Ja ēdienu gatavo pats bērns, viņam ir daudz lielāka vēlme nogaršot to, kas sanācis, nekā tad, ja gatavojuši vecāki. Šādā veidā ēdienkarti iespējams paplašināt un bērns sāk ēst ko tādu, no kā līdz šim bija atteicies.”

Iedvesmojies no Rimi Bērniem šefpavāra Normunda Baranovska, kas ir sagatavojis 7 jaunas receptes jūsu ģimenes vasaras ēdienkartei. Ķeries klāt jau šodien!

Turku zirņu pastas salāti

Nepieciešams:
100 g turku zirņu pastas
30 g šķiņķa
50 g zaļo zirņu (svaigi vai saldēti)
1/2 sarkanās paprikas
1 sauja mikro zaļumu

Mērcei:
3 ēdamk. jogurta bez piedevām (vai skābā krējuma)
1/2 tējk. citrona vai laima sulas
1 daiva ķiploka (sarīvēts)
1 ēdamk. rīvēta cietā siera
Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:
Novāri pastu, kā norādīts uz iepakojuma. Kad tā gatava, nolej ūdeni caur sietu un ļauj tai atdzist.
Sagatavo pārējās sastāvdaļas.
Mazos kubiņos sagriez papriku, garenās šķēlēs – šķiņķi, bet zaļumus sasmalcini. Visu sajauc ar novārīto pastu, klāt pievieno zaļos zirņus. Sajauc visas mērces sastāvdaļas un pievieno pastai.

Baltās zivs un dārzeņu kišs

Nepieciešams:
60 g baltās zivs filejas
50 g zaļo zirnīšu
50 g burkāna
50 g kukurūzas
1 ēdamk. sviesta
3 olas
100 ml piena
1 ēdamk. mannas
40 g rīvēta mocarellas siera
Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:
Sagriez burkānu tik mazos kubiņos kā kukurūza un zirnīši. Noblanšē zaļos zirnīšus, kukurūzu un burkānus. Iesmērē cepamos traukus ar sviestu un katrā liec pa zivs gabaliņam un dārzeņiem. Traukos visu kārto tā, lai tiktu aizpildīta viena trešdaļa.
Zivi ar dārzeņiem liec cepties 200 grādos 4 minūtes. Pa to laiku sakul olas ar pienu vai saldo krējumu, rīvētu sieru, pievieno sāli, piparus un mannu.
Izņem pannu ar trauciņiem no cepeškrāsns, pildi ar olu masu un liec atpakaļ cepties vēl 12–15 minūtes, līdz kišs saceļas uz pusi. Pasniedz siltu.

Dārzeņu un truša gaļas sacepums

Nepieciešams:
100 g truša gaļas
100 g zaļo zirņu (svaigi)
1 burkāns
100 g Briseles kāposta
1/2 ziedkāposta
2 olas (vistu)
150 ml saldā krējuma
1/2 tējk. “Angļu sinepju”
1/3 tējk. sāls

Pagatavošana:
Burkānus sagriez kubiņos, ziedkāpostu sadali mazākos gabaliņos. Attīri zirņus no pākstīm, Briseles kāpostus sagriez uz pusēm.
Katlā sāc vārīt ūdeni un pievieno visus dārzeņus, vāri vismaz 10 minūtes. Caur sietu nolej buljonu un ļauj dārzeņiem padzist. Šādi iztvaikos arī liekais ūdens.
Sajauc olas ar saldo krējumu, sāli un sinepēm. Saldajam krējumam pievieno novārītos dārzeņus un mazākos gabaliņos sagriezto truša gaļu. Visu kārto cepamajā traukā, cep cepeškrāsnī 30 minūtes 200 grādos. Pasniedz siltu.

Kartupeļu vafeles ar mārrutku jogurtu

Nepieciešams:
4 kartupeļi
1 tējk. sāls
2 olas
1–2 ēdamk. pilngraudu miltu
1 tējk. cepamā pulvera

Mērcei:
100 g jogurta bez garšas
1 tējk. mārrutku
1 tējk. maurloku (griezti)

Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo un sarīvē. Pārber ar sāli un, ar rokām mīcot, izspied lieko ūdeni (to ārā nelej). Sausos kartupeļus sajauc ar olu, miltiem un cepamo pulveri. Ūdenī būs nosēdusies kartupeļu ciete, to, ūdeni nolejot, pievieno kartupeļu masai. Cep vafeļu pannā vai uz pannas.
Pasniedz ar mārrutku mērci, sajaucot visas mērces sastāvdaļas. Ideāli kartupeļu vafelēm klāt garšos kūpināta zivs vai šķiņķis.

Grildesa ar krāsnī ceptiem rāceņiem

Nepieciešams:
2 grildesas vai kupāti
150 ml tomātu mērces “Selection by Rimi”
1 rācenis
3 daivas ķiploka
1 tējk. sāls
2 ēdamk. olīveļļas

Pagatavošana:
Karsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem.
Nomizo rāceni un sagriez garenos gabalos. Sajauc ar olīveļļu, pievieno sāli un uz pusi sagrieztas ķiploka daiviņas ar mizu. Liec mazā cepamtraukā. Citā traukā lej tomātu mērci un liec svaigās desas. Pārklāj desas trauku ar foliju. Cep abus traukus cepeškrāsnī 25 minūtes.
Kārto uz šķīvja un ēd siltus.

Grilsiera tortila

Nepieciešams:
3 tortilas
1/2 grilsiera “Dzintars”
3 ēdamk. humusa
1 sauja zaļumu (dažādi)
1–2 tomāti
1/3 garā gurķa vai 1 lauku
1/2 paprikas

Salātu mērcei:
2 ēdamk. olīveļļas
1 tējk. citrona sulas
1 tējk. medus

Pagatavošana:
Sagriez grilsieru šķēlēs un apcep uz pannas, līdz tas kļuvis zeltaini brūns. Sagriez dārzeņus. Sajauc salātu mērces sastāvdaļas un pārlej pār sagrieztajiem dārzeņiem. Visu pildi tortilās un sarullē. Sāc ar humusa krēmu, tad liec salātus un augšpusē sieru.

Polārpica ar zirnīšiem un jogurtu

Nepieciešams:
3 polārmaizītes
3 ēdamk. tomātu mērces
3 saujas rīvēta siera
3 saujas zaļo zirņu “Rimi” (atsaldēti)
3 saujas mikro zaļumu
3 ēdamk. jogurta bez garšas
1 tējk. laima sulas

Pagatavošana:
Cepeškrāsnī 220 grādos liec cept polārmaizītes (3–4 minūtes), kas apsmērētas ar tomātu mērci un pārkaisītas ar sieru. Kad polārpicas gatavas, pievieno zirņus, zaļumus, jogurtu un pārlej ar laima sulu.

Foto: Normunds Baranovskis


Populārākie raksti