Trīs vienkāršas receptes vienai veselības dienai. Pratīs pagatavot arī skolēns!

Uzturs • 16. Jūnijs, 2023
“Mūžīgais jautājums ģimenēs, šķiet, ir: ko šodien atkal pagatavot? Vēlams, ne tikai ātri, bet arī veselīgi. Mums ir trīs idejas!” teic “Rimi Bērniem” eksperts Klāvs Smildziņš. Viņš kopā ar māsām Lību un Sāru parāda, kā pagatavot brokastmaizi, kuskusu un Cēzara salātus ar pašgatavotu mērci.

Brokastu maize ar pesto

Nepieciešams:

  • Tostermaize
  • Tomāts
  • Salātlapas
  • Bazilika pesto
  • Siera šķēle
  • Uzgriežamās gaļas šķēle

Gatavošana

Maizes šķēli apziež ar bazilika pesto.

Uzliek salātlapu, kā arī siera, uzgriežamās gaļas un tomātu šķēles.

Kārtu noslēdz ar vēl vienu salātlapu un maizes šķēli.

Maizi var ēst uzreiz vai uzcept tosterī.

Komentē Sāra: “Man agrāk negaršoja pesto, bet tagad garšo! Īpaši, karstmaizēs.”

Cēzara salāti ar pašgatavotu mērci

Nepieciešams:

Cēzara salātu mērcei

  • 3 olas dzeltenumi
  • 150 ml vīnogu kauliņu eļļas
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 30 g rīvēta parmezāna siera
  • Sāls, pipari un citrona sula pēc garšas

Salātiem

  • Bunte romiešu salātu
  • Sauja ķirštomātu
  • Grauzdēta baltmaize
  • Rīvēts cietais siers
  • Piedevas pēc izvēles

Gatavošana

Blenderī iesit olu dzeltenumus un, lēnām kuļot, pamazām pievieno eļļu.

Pievieno smalki rīvētu ķiploku, cieto sieru, citrona miziņu, citrona sulu un garšvielas.

Noskalo un nosusina romiešu salātu lapas (obligāti jānosusina, citādi lapām nepielips mērce!). Lapas saplucina. Pievieno mērci, apmaisa.

Salātiem pievieno ķirštomātus un grauzdētu baltmaizi. Pārkaisa ar rīvētu sieru.

Cēzara salāti lieliski garšos kopā ar vārītu vistas fileju, apceptu bekonu, svaigu lasi vai citām piedevām pēc izvēles.

Komentē Lība: “Man ļoti garšo Cēzara salāti, un vislabāk, ja to mērce ir nevis pirkta, bet pašu gatavota. Patiesībā – tas nav grūti!”.

Kuskuss ar dārzeņiem un lasi

Nepieciešams:

  • 500 g kuskusa (4 porcijām)
  • 800 ml dārzeņu vai cita buljona
  • Sauja zaļo zirnīšu
  • Sauja sparģeļu
  • 160 g kūpināta laša

Gatavošana

Vārot buljonu, tam pievieno sparģeļus un sauju zirnīšu.

Kuskusu ieber bļodā, pielej daļu silta buljona, apmaisa. Uzliek vāku, pagaida aptuveni divas minūtes, lai kuskuss uzbriest. Tad atkal pielej nedaudz buljona, uzliek vāku. Šādi atkārto aptuveni trīs reizes, līdz kuskuss labi uzbriedis.

Kuskusu pasniedz ar novārītajiem sparģeļiem un zirnīšiem, un svaigu baziliku. Var pievienot kūpinātu lasi un apslacīt ar garšaugu eļļu.

Komentē Klāvs: “Šim ēdienam ir bezgalīgi daudz variāciju – var izvēlēties citus dārzeņus, piemēram, brokoļus vai sviesta pupiņas, var izvēlēties nevis lasi, bet vārītu vistu. Vienalga garšos lieliski!”


Populārākie raksti