Baltās zivis  - gan ikdienai, gan svētku reizēm!

RAKSTUROJUMS

Raksturīga maiga un viegla garša bez specefiskām piegaršām. Dažām no zivīm  maigumsā garša savienojumā ar saldu garšu atgādina sviesta piejaukumu, kas dod izteiktāku ēdiena garšu. Tieši šī vieglā rakstura dēļ baltās zivis ir droša un pateicīga izvēle cilvēkiem, kas jūras velšu pasauli tikko sākuši iepazīt! 

Diemžēm, dažas no sugām atrodas uz izzušanas robežas, tāpēc aicinām būt atbildīgiem jūras velšu izvēlē un apskatīt "Zivju gidu"!.

Kā izvēlēties svaigu zivi?

Primāri zivs āriene liecina par tās svaigumu! Pievērs uzmanību, lai tai būtu spilgtas acis un gluda, mirdzoša āda. Svaigai zivij vai nu nepiemīt izteiktas smaržas nemaz vai arī tā atgādina patīkamus jūras ūdeņus, bez aizskarošas un nepatīkamas smakas.

Kā uzglabāt zivis?

Ideālajā gadījumā zivs būtu jāpagatavo un jānotiesā tajā pašā dienā, kad nopirkta, tomēr labi iepakota zivs var tik uzglabāta ledusskapī līdz pat 24 stundām. Ilgākai uzglabāšanai ieteicams zivi ievietot dubultā vakuma maisā, kas nodrošinātu zivs piemērotu uzglabāšanu līdz pat 3 mēnešiem.

DORADA (eng. Sea bream)

Vidusjūras pērle Dorada ir maiga un sulīga kā arī bagāta ar lielu vitamīnu un minerālvielu daudzumu, kas nepieciešams pareizai vielmaiņai! Izcila "Vidusjūras diētai" raksturīga zivs ar zemu tauku saturu un lielu olbaltumvielu daudzumu! Baudi uz nebēdu!

Pagatavošana:

  • Cepšana uz pannas,
  • Grilēšana krāsnī vai uz oglēm! 

Garšvielu saderība: Fenhelis, koriandrs, citrons, safrāns, pētersīlis, ķiploks!

Sezona: Jūnijs - Marts

RECEPTES

Makrele (eng. Mackerel)

Salīdzinājumā ar citām zivīm, makrele ir asakām bagātāka zivs, piešķirotai tai okeāna autentisko garšu. Makrele nav tik sāļa, bet ir bagāta ar vērtīgajām eļļām, kas dod izteiktu garšu! Makrele ir ļoti labs alternatīvs vistai - pievienojiet salātiem, pastai un citiem ēdieniem. 

Pagatavošana:

  • Grilēšana krāsnī vai uz oglēm! 
  • Cepšana uz pannas,

Garšvielu saderība: Baziliks, olīveļļa, ķiploks, sīpols, mārrutki, sinepes. dilles, ērkšķogas

Sezona: Augusts - Februāris

RECEPTES

Atlantijas menca (eng. Cod)

Menca ir viena no vislabāk pazīstamajām baltās gaļas īpašniecēm - liesa un olbaltumvielām bagāta zivs. Mazā tauku daudzuma dēļ tiek uzskatīta par diētisku un lielisku vakariņu maltīti! Ļoti svarīgi pagatavošanas procesā - nepārcept! 

Pagatavošana:

  • Vienkāršākā metode - apcept uz pannas no visām pusēm 3-5 minūtes.
  • Apcepta menca ar zelta garoziņu -  cepšana mīklā vai rīvmaizē.
  • Vispasaules slavenā "Fish and Chips" - eļļā fritēti mencas gabaliņi. 
  • Mencas zupa - labi sader ar siera un piena produktiem.
  • Menca un biezpiens - pagatavo mencas kotletes ar biezpienu vai ceptu mencu biezpienmaizītes!
  • Mencas grilēšana - viegla, ātra pagatavošana svaigā dabā!

Sezona: Pavasaris

RECEPTES

Jūras asaris (eng. Sea bass)

Jūras asarim ir maiga garša ar izsmalcinātu saldumu, līdzīgs kā mencai. Bagāta ar olbaltumvielām, magniju un B6 vitamīniem. Lieliska izvēle cilvēkiem ar jutīgu garšu, kuriem nepatīk “zivju garšas” jūras veltes.

Pagatavošana:

  • Cepšana cepeškrāsnī (cepot veselu, sanāk sulīgāka) vai uz pannas
  • Grilēšana

Garšas saderība: melno pupiņu mērce, sojas mērce, ingvers, tomāti, ķiploki, olīveļļa, sarkanā paprika, olīves, ķimenes.

Sezona: Jūlijs - Februāris

RECEPTES

Nīlas asara fileja (Nile perch fillet)

Saldūdens zivs, kurai raksturīga maiga un mīksta garša, nepiemīt jūras zivīm raksturīgā sāļā piegarša. Lieliski piemērota zivs tiem, kas nav sāļo jūras ēdienu fani! Tās sastāvā ir augstākais omega-3 no visām zivīm un tās gaļa satur lielu daudzumu proteīnu, fosforu, kalciju un A vitamīnu.

Pagatavošana: 

  • Grilēšana krāsnī vai uz oglēm! 
  • Cepšana uz pannas,

Garšvielu saderība: Citrons, sīpols, olīveļļa, asā paprika, ķiploks vai ķiploku pilveris, melnie pipari.

Sezona: viscauru gadu

RECEPTES

Atlantijas paltuss (Atlantic halibut)

Atlantijas paltuss ir plakanā zivs, kas aug lēni, bet mēdz izaugt līdz pat 2-3 metriem un svērt 250-300 kg. Liesa zivs ar maigu garšu un stingras gaļas konsistenci, ļaujot pagatavot ļoti dažādus ēdienus. Šī ir viena no iecienītākajām sālsūdens zivīm. 

Pagatavošana:

  • Cepšana uz pannas vai cepeškrāsnī, 
  • Grilēšana uz iesmiem
  • Vārīšana

Garšas saderība: Sviests, muskatrieksts, kaperi, citrons, bekons.

Sezona: viscauru gadu

RECEPTES

Saidas fileja (eng saithe / pollock)

Saidas fileja ir mencas dzimtas zivs. Tās gaļa ir nedaudz tumšāka nekā mencai kā arī garšas ziņā tai piemīt izteiksmīgāka zivs garša. Saida ir ļoti vērtīgs selēna un B12 vitamīna avots. Saidas filejai ir maz asaku, to padarot viegli gatavojamu un baudāmu.

Pagatavošana:

  • Cepšana pannā 
  • Tvaicēšana

Garšas saderība: sāls, pipari, milti (cepšanai pannā), citrons, baltvīns, mazie sīpoli, vīnogas

Sezona: viscauru gadu

RECEPTES