Bērnības vistas cepetis

  • Sagataves 1h ,  Gatavošana 1h
  • Vidēji grūti

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas

  • cālis
     2 kg
  • vīnogu kauliņu eļļas
     40 ml
  • jūras sāls
      pēc garšas
  • ķimeņu
     1.5 TK
  • svaigi malti melnie pipari
      pēc garšas
  • sierāboliņa pulvera (ja vēlies, bet tas piedod lielisku garšu)
     0.25 TK
  • koriandra pulvera
     0.25 TK
  • Kajennas piparu
     0.25 TK
  • ķiploka galviņas, nomizotas, sadalītas pa daiviņām
     2 gab.
  • rozmarīna zariņš
     1 gab.
  • lauru lapas
     4 gab.
  • jauno kartupeļu, sagriezti lielos gabalos
     1 kg
  • konservētu balto pupiņu, šķidrums noliets
     240 g

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Bērnībā mūsmājās vistas cepeti gatavoja gandrīz katru nedēļas nogali. Un kopā ar kraukšķīgiem kartupelīšiem. Tas bija vesels process – es iegāju vannā, izžāvēju matus, un tikmēr virtuvē vecāki taisīja ēst. Un tad bija laiks labākajam, kas vien var būt, – vistas cepetim ar Svanetijas sāli (garšvielu maisījums) vai khmeli suneli. Lai gan garšvielas nav tās latviskākās, tas bija laiks, kad mums šo to izdevās sadabūt no Gruzijas, tāpēc šī man ir īstena bērnības piektdienas garša.

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Pārsmērē vistu ar eļļu un pārkaisi ar sāli. Tad uzkaisi ķimenes, melnos piparus, sierāboliņu, koriandru un Kajennas piparus. Vidū ieliec pusi ķiploka, rozmarīnu un lauru lapas. Liec pannā uz pamatnes vai uz restes. Sasien kopā vistas kājas un paslēp spārnus zem ķermeņa. Pārējos ķiplokus saber pannā.

Padoms: Visu garšvielu vietā vari izmantot khmeli suneli.

Samazini krāsns temperatūru līdz 180 grādiem, liec pannu ar vistu vidējā nodalījumā un cep 1 h. Izņem pannu ārā, ieber tajā kartupeļus, samaisi šķidrumā, kas izveidojies pannā, un liec atpakaļ uz 25 minūtēm, novietojot pannu vienu līmeni zem vidējā.

Tad izņem ārā, ieber pupiņas un pacep vēl 15 minūtes. Izņem no krāsns un pasniedz.

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!