Jāņu siera recepte

  • Gatavošana 3h
  • Vidēji grūti
Jāņu siera recepte
Ilze Jurkāne
Ilzes Jurkānes receptes

Sastāvdaļas

  • Biezpiens (9%)
     1 kg
  • Trekns piens (vismaz 4%)
     5 L
  • Ūdens
     0.5 L
  • Olas
     5 gab.
  • Sviests
     100 g
  • Ķimenes
     50 g
  • Rupjais sāls
     1 ēdamk.
  • Citrons
     1 gab.
  • Marle
     

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 8 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Garantēju perfektu Jāņu ķimeņu sieru! Šo recepti izveidoju, izmēģinot vairākas. Ļoti svarīgi ir trekns piens un 9 % biezpiens.

Lej katlā ūdeni un pienu.
Karsē, līdz gandrīz sāk vārīties.
Maisot pievieno smalki sadrupinātu biezpienu.
Pielej 20–30 pilītes citronu sulas.
Vāri uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes.
Kad izveidojušies kunkuļi, masu nolej caurdurī, kurā ieklāta mitra marle.
Izņem marli ar masu un ripini, lai notek sūkalas. (Es tās pataupu un dzeru, jo garšīgas un veselīgas!)
Katlā izkausē sviestu ar ķimenēm.
Liec biezpiena masu atpakaļ katlā, pievieno sāli un sakultas olas, maisi karsējot, līdz veidojas viendabīga masa, kas veļas kunkulī.
Ietin marlē un liec ar visu marli traukā zem sloga.
Novieto aukstumā uz vairākām stundām, līdz siers atdzisis un sastindzis.
Noņem marli, liec uz šķīvja un dekorē ar ozola lapām, papardēm un ziediem.

Saistītās receptes

Dārzeņu plakanmaize – paratha

30min • Vidēji grūti
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Vīnogu tarte ar kazas sieru

2h • Vidēji grūti
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes