Sastāvdaļas
-
Risoto rīsi (Arborio)250 g
-
Baltvīns100 ml
-
Dārzeņu buljons1.5 L
-
Vidējs sīpols0.5 gab.
-
Ķiploki1 daiva (-s)
-
Sviests75 g
-
Siers Parmesan75 g
-
Sparģeļi6 mazi vai 3 lieli
-
Saulē kaltēti tomāti50 g
-
Dīgstidekoram
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Uzvāri dārzeņu buljonu: dažādus dārzeņus, sīpolu, ķiploku un burkānu apcep uz sausas, karstas pannas, lai izdalās esences, kas atrodas dārzeņos, tad vāri visu aptuveni stundu vai pusotru, pievienojot sāli, lauru lapas, piparus un zaļumus. Kad gatavs, nokās un lieto. Ja nav laika vārīt buljonu, izmanto eko dārzeņu buljona kubiņus.
Sasmalcini sīpolu un ķiploku, apcep sviestā.
Sausā katliņā ieber rīsus un karsē apmaisot, līdz tie karsti, pielej vīnu un pasautē rīsus maisot, kamēr vīns iztvaiko.
Tad pamazām lej klāt karstu buljonu, visu laiku maisot, un pievieno apceptos sīpolus un ķiplokus.
Kad pielietais kausiņš novārījies, pievieno atkal kausiņu buljona un maisi.
Vāri maisot, kamēr rīsi gandrīz mīksti.
Kamēr rīsi vārās, nomizo un sasmalcini sparģeļus, sasmalcini saulē kaltētus tomātus, uz pannas sviestā apcep un pievieno risoto.
Kad buljons novārījies, rīsi mīksti un risoto ieguvi krēmīgu konsistenci, pievieno daļu sarīvēta siera, samaisi un nekavējoties pasniedz.
Pārkaisi ar atlikušo sieru un zaļumiem.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.