Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Kā bagātināt savu ikdienas ēdienkarti: saldēti produkti

Padomi • 13. Februāris, 2022
Kā jau pieņemts, sākoties jaunam gadam, cilvēki mēdz atskatīties, kā pagājis ieriekšējais, kas labs padarīts un ko varētu darīt labāk vai citādi. Daudzi varētu teikt, ka iepriekšējā gadā ir sanācis maz gatavot pašiem; bieži esmu dzirdējusi no saviem pacientiem, ka, strādājot no mājām, nebija laika ēst gatavošanai, tāpēc cilvēki bieži izmantoja iespēju pasūtīt ēdienu no bistro un kafejnīcām, kur, protams, ēdiens mēdz būt sāļāks un treknāks nekā mājās gatavotais.
 

Kā īstenot jaunā gada apņemšanos ēst veselīgāk? Kā atvieglot ikdienas maltīšu gatavošanu, tomēr gatavojot mājās ar mazāku sāls, cukura un tauku daudzumu?

Viens no veidiem – maltīšu plānošana nedēļai un pārdomāta iepirkšanās veikalā. Izveido aptuveno plānu, ko tu gribētu ēst nedēļas (vai vismaz trīs dienu) garumā, un velti dažas stundas laika, lai pagatavotu sagataves nākamajām maltītēm. Es, piemēram, nolēmu pagatavot tom-kha zupu, kurai nepieciešams vistas buljons; uzvārīju vistu, dažas filejas šķēles izvilku ārā un pietaupīju nākamajai ēdienreizei; zupai vajadzēja arī šampinjonus, tāpēc sagriezu tik, cik vajadzīgs zupai, un pārējos apcepu kopā ar atlikušo vistas gaļu. Tā man sanāca divi ēdieni – zupa šodienas vakariņām un rītdienas pusdienas. Kopējais gatavošanas laiks nepārsniedza 40 minūtes.

Vēl kolosāls palīgs virtuvē ir saldētie ēdieni. Piemēram, saldētie dārzeņi ir ideāls veids, kā bagātināt savu ikdienas ēdienkarti, īpaši ziemā un pavasarī, kad mazāk uzticamies ārzemju tomātiem un gurķiem. No saldētiem dārzeņiem var pagatavot zupas, sautējumus, wok ēdienus. Dārzeņus, ko izmanto saldēšanai, novāc tad, kad tie jau ir nogatavojušies, bet tos, ko pārdod svaigus, novāc pusgatavus, jo vēl paiet laiks, kamēr tie nokļūst veikalā. Līdz ar to saldētu dārzeņu un augļu garša neko daudz neatšķiras no svaigiem un reizēm pat ir labāka. Saldēti dārzeņi, augļi un ogas, protams, zaudē uzturvielas, piemēram, C vitamīnu un daļēji B grupas vitamīnus, jo tie nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd. Toties šķiedrvielas un mikroelementi – kālijs, magnijs, fosfors un dzelzs – saglabājas arī saldētos dārzeņos un ogās.

Ja gribas vēl vairāk atvieglot sev ikdienas dzīvi, pārtikas ražotāji nāk palīgā steidzīgajiem: arvien lielāku popularitāti gūst saldēti dārzeņu, graudaugu un pākšaugi maisījumi, piemēram, saldētu dārzeņu un kvinojas maisījums – manuprāt, kolosāls risinājums tiem cilvēkiem, kuri grib, lai ir ātri, vienkārši, bet tajā pašā laikā veselīgi. Ja vēl atcerēsies pagatavošanas laikā pielikt klāt olu, vistas gaļu, zivi, jūras veltes vai pākšaugus, bagātinot maltīti ar olbaltumvielām, ēdiena pagatavošanai vajadzēs vien dažas minūtes.

Vēl viens saldēto dārzeņu un graudaugu maisījums, ko es noteikti ieteiktu izmēģināt, ir dārzeņu maisījums ar miežiem, kura sastāvā ir gan brokoļi un saulē kaltēti tomāti (mani iemīļotie), gan sēnes un zirņi, kas piešķir ēdienam ļoti izteiktu garšu. Arī šeit ieteiktu pievienot kaut ko no olbaltumvielas saturošiem produktiem. Piemēram, pavisam “uz ātru roku” var piejaukt ēdienam humosu, ātri un vienkārši pagatavojot pilnvērtīgu maltīti.

Šādu maisījumu izmantošana palīdz ne tikai ātri pagatavot ēdienu, bet arī dažādot ēdienkarti, jo bieži vien mēs ikdienā piedevām izmantojam tikai ierastos rīsus, griķus, makaronus un kartupeļus, savukārt te ir labs iemels apēst bulguru, kvinoju, miežus un daudz dažādu dārzeņu, ko ikdienā varbūt arī aizmirstas pievienot savam ēdienam. Tāpēc iesaku glabāt mājās saldētus dārzeņus, lai atvieglotu sev ikdienas rūpes un tomēr uzņemtu vērtīgas mikro- un makrouztur


Populārākie raksti