Olga Ļubina

Saldēti augļi un dārzeņi bērnu uzturā

Padomi • 14. Februāris, 2020
Ņemot vērā klimatiskos apstākļus, kuros dzīvojam, diemžēl nevaram visu gadu ēst svaigus, tikko nogatavojušos augļus, ogas
un dārzeņus. Taču šajos produktos ir daudz vērtīgu uzturvielu, tie ir veselīga uztura galvenā sastāvdaļa, tāpēc dārza veltes ir vajadzīgas visu gadu.

Lai gan daudziem nepatīk ziema, tomēr decembris nāk ar labām ziņām – gaisma drīz atgriezīsies, un pavasaris vairs nav aiz kalniem! Tas nozīmē, ka jau drīz atkal būs pieejami svaigi zaļumi, dārzeņi un augļi. Bet no kā lai pārtiek ziemas mēnešos? Kā turēties pie veselīga uztura pamatprincipiem un iekļaut ēdienkartē gana daudz dārzeņu un augļu arī ziemas beigās un pavasara sākumā?

Kā jau iepriekšējās lappusēs minēju, risinājums ir iekļaut bērnu un pieaugušo ēdienkartē saldētus dārzeņus, kas lieliski papildinās gaļas ēdienus un bagātinās piedevas. Pašlaik veikalos pieejami dažādi dārzeņu maisījumi – gan klasiskie burkāni ar zaļajiem zirnīšiem, gan neparastāki dārzeņu maisījumi ar pupiņām, kukurūzu, papriku, ziedkāpostiem utt. Interesanta tendence ir apvienot piedevas un dārzeņus, tādējādi ļaujot vienlaikus pagatavot gan ogļhidrātus saturošu ēdienu, piemēram, rīsus, gan dārzeņus.

Lai gan sasaldēti dārzeņi un ogas zaudē atsevišķas uzturvielas, piemēram, termiski nestabilo C vitamīnu un daļēji B grupas vitamīnus, šķiedrvielas un tādi mikroelementi kā kālijs, magnijs, fosfors un dzelzs saglabājas. Tā kā produktus, ko izmanto saldēšanai, novāc nogatavojušos, nevis “puszaļus”, kā tas notiek ar svaigiem dārzeņiem un augļiem, to garša nereti ir tikpat laba vai pat labāka nekā svaigiem dārzeņiem.

Saldēti dārzeņi ir ļoti labs palīgs virtuvē, jo tos var pievienot gan zupām, gan sautējumiem un omletēm. To pagatavošana neprasa daudz laika, un no tiem sanāk garšīga, veselīga maltīte. Tas ir ērti, praktiski un izdevīgi no finansiālā aspekta, jo saldētie dārzeņi ir lētāki. Turklāt būtiska priekšrocība ir tā, ka, gatavojot ēdienu maziem bērniem, nav jāizmanto uzreiz viss saldēto dārzeņu vai augļu iepakojums. Pilnīgi pietiek ar vienu vai divām saujām – atsaldējiet un pagatavojiet tieši tik, cik bērns var apēst.

"ATJAUTĪGS RISINĀJUMS IR IEKĻAUT BĒRNU UN PIEAUGUŠO ĒDIENKARTĒ SALDĒTUS DĀRZEŅUS, KAS LIELISKI PAPILDINĀS GAĻAS ĒDIENUS UN BAGĀTINĀS PIEDEVAS."

Bērniem, kas vēl nav sasnieguši gada vecumu, iesaku piedāvāt viendabīgus vai ne vairāk kā divu veidu dārzeņu maisījumus, lai bērnam būtu vieglāk šos produktus sagremot un vecāki labāk izprastu mazuļa organisma reakciju uz kādu no produktiem, ja tāda rodas. Ap gada vecumu bērna maltītēs var iekļaut dažādu dārzeņu maisījumus, kuru sastāvā ir brokoļi, ziedkāposti, burkāni, kartupeļi un zaļie zirnīši. Tie būs vieglāk sagremojami nekā maisījumi ar pākšaugiem – tos labāk paglabāt līdz brīdim, kad bērnam aprit 3 gadi. Noteikti nebūtu ieteicams maziem bērniem dot dārzeņu maisījumus, kuru sastāvā ir sēnes, jo tās satur hitīnu – vielu, ko cilvēka gremošanas traktam ir grūti pārstrādāt un kas stipri noslogo kuņģa- zarnu trakta darbību.

"SALDĒTI DĀRZEŅI IR ĻOTI LABS PALĪGS VIRTUVĒ, JO TOS VAR PIEVIENOT GAN ZUPĀM, GAN SAUTĒJUMIEM UN OMLETĒM. TO PAGATAVOŠANA NEPRASA DAUDZ LAIKA, UN NO TIEM SANĀK GARŠĪGA, VESELĪGA MALTĪTE."

Runājot par augļiem, vienmēr ļoti labi garšo saldēts mango, tas ir salds un nogatavinājies atšķirībā no svaigā mango, kas veikalā parasti vēl ir ciets un zaļš. No atlaidināta saldēta mango biezeņa kombinācijā ar banānu vai avokado var pagatavot lielisku desertu vai gardu augļu biezenīti mazulim. Atsaldētu un sablendētu mango var pievienot grieķu jogurtam vai biezpienam ievārījuma vietā. Ziema noteikti būs košāka un priecīgāka, ceļot galdā arī saldētas ogas, kas burvīgi papildina biezputras. Tas ir ļoti ērti – iemetiet sauju ogu katlā putras gatavošanas laikā, un putra būs ne tikai veselīga, bet arī garšīga un salda! Savukārt stiprināt imunitāti un atjaunot ziemā paplicinātos vitamīnu krājumus palīdzēs karstie dzērieni no saldētām ogām. Tāpat saldētas ogas lieliski papildina brokastu pārslas, no tām var pagatavot dažādus desertus, smūtijus un pat saldējumu, kas nebūt nav tikai vasaras gardums.

Līdzīgi kā ar dārzeņiem, iesaku dot mazajiem viena vai divu veidu ogu vai augļu maisījumus, piemēram, jau minētos saldētos mango, mellenes vai avenes. Smūtiju vai sorbetu var papildināt ar banānu un zemeņu maisījumu. Banāni piešķirs saldāku un maigāku garšu, neitralizējot zemeņu skābumu. Toties labāk nesteigties ar saldētām Godži ogām, dzērvenēm, kazenēm un smiltsērkšķiem – šīs ogas ir skābas un var kairināt bērna gremošanas trakta gļotādu.

Augļi un dārzeņi ir bagātīgs šķiedrvielu avots, tajos ir maz tauku un maz kaloriju, tādēļ tie palīdz saglabāt veselīgu svaru. Nenovērtēsim par zemu saldētu dārzeņu un augļu labās īpašības un baudīsim to garšas un krāsas pat visniknākajā ziemas salā!


Populārākie raksti