Mārcis Mitrevics

Zilver vīni

Padomi • 25. Maijs, 2020
Kā jau šī kataloga ievadrakstā es norādīju, viens no mūsu visu ilgtspējas attīstības pamatakmeņiem ir savu esošo vai maksimāli tuvumā atrodošo resursu izmantošana, mēģinot maksimāli ierobežot papildus enerģijas izmantošanu preču pārvietošanai.

Ja mēs to attiecinām uz vīnu, tad nav labāka veida, kā dzīvot ilgtspējīgāk, - kā iegādāties un baudīt vietējo vīndaru izlolotos vīnogu un augļu vīnus. Tāpēc loģiski, ka arī šajā katalogā viens atvērums ir veltīts vietējiem, - savējiem, latviešu vīnu ražotājiem. Šoreiz par tādu izraudzīts uzņēmums Zilver vīni.

Saimniecība Pīlādži Siguldas novadā ar augļkopību un augļkoku stādu audzēšanu nodarbojas jau sen. Iesākumā augļi tika iegūti no Polijas importētajiem puspundurābeļu stādiem, kas loģiski tālāk izauga arī par savos dārzos audzētu ābolu un bumbieru tirdzniecību. Pieaugot saimniecībai un tās ražai, kā arī parādoties iespējām saņemt Eiropas resursus uz vietējo izejmateriālu balstītas ražošanas attīstībai, zemnieku saimniecība Pīlādži pēc īpaši veiksmīgās 2009. gada augļu ražas aizsāka savu vīna stāstu. Saimnieku dēls ieguva pieredzi, strādājot pie augļkoku audzētājiem un augļu vīnu ražotājiem Somijā, un sapnis par savu – Siguldas apkārtnē pašu audzēto augļu vīnu darināšanu kļuva par realitāti.

Iesākumā eksperimentējot ar visu ko, iespējams, pirmos Zilver vīnu pircējus gan meklējot dažādos gadatirgos visā Latvijā, gan piedāvājot nodegustēt savu produkciju, gan prasot un iegūstot atsauksmes no katras izlolotās un pārdotās pudeles, tādejādi soli pa solim salāgojot savas idejas par ideālā augļu vīna garšu ar mūsu pašu, latviešu, kā arī pieaugošā ienākošā tūrisma prasībām un vēlmēm, - kā būtu jāgaršo mūsu zemes augļu, ogu un pat no ziediem darinātajiem vīniem. Patiess prieks, ka šī pircēju vēlmju izzināšana nav ierobežojusi vīndarītavas attīstību, fokusējoties tikai uz pāris – pašiem pārdodamākajiem vīniem, bet turpinot attīsties ik gadu – un pašreiz sortimentā savu vietu atraduši ir arī vairāki stiprie dzērieni.

Atgriežoties pie vīniem – katru gadu top kāda jauna garša, kāds jauns augļu un ogu salikums, turpinās arī eksperimenti ar ziediem. Jaunie vīni ir tik dažādi, bet katrs ar savu stāstu un savu – vīndara ideju par vīna smaržu, garšu, bet vissvarīgākais – ar savu unikalitāti!

Varbūt kāds no šo rindu lasītājiem ir jau nogaršojis kādā no Rimi Vīna dārzs rīkotajiem vīna festivāliem Alfā vai Spicē, vai pat jau tā pa īstam ir “ieķēries” (ar to domājot, ka pircējs pastāvīgi šo vīnu jau pērk un bauda) kādā no Zilver vīndarītavas meistardarbiem, ko varat aplūkot blakus lappusē. Bet tiem, kam vēl nav bijusi šāda iespēja – es ļoti rekomendēju sīki un smalki izpētīt blakus lapā parādītos produktus. Dažiem tas noteikti raisīs nostalģiskas atmiņas par vecmammas gatavotajiem mājas vīniem (piemēram, pīlādžu), par senāk mājas apstākļos gatavotajām sulām un ogu salikumiem (ķirši ar aronijām), senāk tik populārajiem sīrupiem (cidoniju). Bet dažiem šo produktu iepazīšana, izvēle un nogaršošana varbūt kalpos par dzinuli izvēlēties Zilver vīnu savās svētku maltītēs vai īpašos pasākumos.

Piemēram – ierasta prakse jaunlaulātajiem savā kāzu svinību laikā ir apmeklēt Turaidas Rozes kapa vietu Dainu Kalnā, kopīgi apliecinot ticību īstai mīlestībai. Bieži turpat dārzā jaunlaulātie pateicas laulību ceremonijas apmeklētājiem, par godu mīlestībai saskandinot glāzes ar dzirkstošo vīnu. Parasti jau nav tā līdz galam svarīgi, kas tieši par burbuļiem ir viesu glāzēs – vai Rīgas šampanietis, vai smalkais klasiskais franču vai varbūt tik plaši pielietojamais Prosecco. Tagad ir iespēja aizsākt jaunu tradīciju – par godu mūžīgai mīlestībai pacelt glāzi dzirkstošā vīna, kurš darināts no tepat pie mums augušām jāņogām un rožu ziedlapiņām. KAS TAD TAS? Jūs jautāsiet, vai tad tāds vispār ir, vai tas tikpat labi garšo, kā izklausās un vispār cik tāds varētu maksāt? Atbildes meklējiet blakus!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti