Lēcu zupa ar kariju, tomātiem un spinātiem

  • Gatavošana 2h
  • Vidēji grūti
Lēcu zupa ar kariju, tomātiem un spinātiem
Ilze Jurkāne
Ilzes Jurkānes receptes

Sastāvdaļas

  • Augu eļļa
     50 g
  • Sīpols
     1 gabali
  • Ķiploks
     3 daiva (-s)
  • Ingvera sakne
     2 Tējkarotes
  • Karijs
     1 Ēdamkarote
  • Kumīns
     1 Tējkarotes
  • Lēcas
     220 g
  • Buljons (veģetārais vai vistas)
     500 ml
  • Ūdens
     500 ml
  • Konservēti tomāti savā sulā
     200 g
  • Spināti
     500 g
  • Citrona sula
      pēc garšas
  • Sāls
      pēc garšas
  • Melnie pipari
      pēc garšas
  • Čili piparu skaidiņas vai pulveris
      pēc garšas

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Gavēnis parasti asociējas ar kristiešiem, taču ļoti stingri to piekopj arī arābu valstīs. Ramadans saskaņā ar musulmaņu reliģiju ir mēnesis (tas mainās no gada uz gada), kad no rītausmas līdz saulrietam visi pieaugušie gavē. Tas, protams, ir atšķirīgi no kristiešu tradīcijām, jo kristieši izvēlas kādus specifiskus ēdienus vai ēdienu grupas, ko neēd visu gavēņa laiku. Savukārt musulmaņi pa dienas gaišo laiku neēd un nedzer neko, bet pēc saulrieta ēd uz nebēdu! Ramadana laikā esmu viesojusies Mombasā Kenijā, kas, neskatoties uz to, ka atrodas Āfrikā, gadsimteņiem ilgi ir bijusi arābu pilsēta. Bija interesanti vērot, kā uz ielas tirgoja dažādus ēdienus, kurus cilvēki drudžaini pirka, lai nestu mājās un “lauztu” gavēni. Kā jauku tradīciju var atzīmēt faktu, ka ar šo vakara maltīti ir jādalās ar nabagiem.


Zupa, ko piedāvāju gavēnim, būtībā ir veģetāriešu, taču tā ir piemērota kristiešu gavēšanas laikā, kad cilvēki bieži vairās ēst gaļu. Musulmaņi tomēr tai pievienotu vistas vai jēra gaļu. To var darīt laikā, kad nav kristiešu gavēnis, un zupa sanāks ļoti garda. Lai arī esmu gaļas cienītāja un negavēju, man šī zupa ļoti garšo bez gaļas.

Katlā sakarsē eļļu un uz mērenas uguns sautē sakapātus sīpolus 8 minūtes.

Pievieno sakapātus ķiplokus un sarīvētu ingveru, maisot sautē vēl vienu minūti.

Pieliek kariju un kumīnu un sautē vēl minūti.

Pievieno lēcas, buljonu un ūdeni.

Pēc ūdens uzvārīšanās samazina liesmu, uzliek vāku un vāra vēl 15-20 minūtes, līdz lēcas ir mīkstas.

Pieliek tomātus un spinātus un vāra 2 minūtes.

Pievieno sāli, piparus, čili un citrona sulu pēc garšas. Ja vēlas, pēc garšas var pievienot vēl kariju un/vai kumīnu.

Saistītās receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Edgars Sanders
Edagara Sandera receptes
Edgars Sanders
Edagara Sandera receptes
Edgars Sanders
Edagara Sandera receptes

Sojšliks

30min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Liellopa gaļas zupa ar alu

1h 30min • Vidēji grūti
Edgars Sanders
Edagara Sandera receptes