Sastāvdaļas
-
Olīveļļa15 ml
-
Sīpols100 g
-
Ķiploks20 g
-
Selerijas sakne300 g
-
Selerijas kāti200 g
-
Baltvīns300 ml
-
Dārzeņu buljons1 L
-
Timiāns4 zariņi
-
Lauru lapa1 gab.
-
Stilton vai Gorgonzola siers200 g
-
Muskatriekstspēc garšas
-
Jūras sālspēc garšas
-
Svaigi malti melnie piparipēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Selerijas un zilā siera zupa
Katlā sakarsē eļļu, liec tajā sīpolu (nomizotu, gabalos sagrieztu), ķiploku (nomizotu, gabaliņos sagrieztu) un sāli.
Sautē uz mazas liesmas 15 minūtes.
Pievieno selerijas un vīnu.
Uzgriez lielu liesmu un pavāri 2 minūtes no vārīšanās brīža, tikai tad lej klāt buljonu.
Pievieno lauru lapu, timiānu un vāri, kamēr dārzeņi mīksti.
Noņem no liesmas, nedaudz atdzesē un sablendē krēmīgā konsistencē.
Pievieno sieru un muskatriekstu un vēlreiz sablendē.
Vēlreiz nedaudz uzsildi un pasniedz.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.