Svētku vakariņu kafija

  • Gatavošana 5min
  • Viegli
Svētku vakariņu kafija
Raimonds Selga
Raimonda Selgas receptes

Sastāvdaļas

  • Malta kafija
     40 g
  • Kanēļa standziņa
      1 gab.
  • Dateles bez kauliņa
      2 gab.
  • Muskatrieksts
     0.25 tējk.
  • Krustnagliņas
      2 gab.
  • Svaiga apelsīna miziņa
     1 šķēlīte (-s)
  • Karsts ūdens
     400 ml

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Iedvesma šim dzērienam ir sajūta pēc svētku vakariņām – vēderi pilni, sejas smaidīgas, saldais apēsts, un ir laiks kafijai. Tai šajā brīdī jāpilda trīs funkcijas – sociālā, didžestīva un garšas baudījuma funkcija. Kafija ir sarunas rosinošs elements, tā palīdz pārtikas sagremošanā, un tai ir jābūt gardai. Tāpēc pēc šīs receptes tā būs nedaudz intensīvāka nekā parasti un ar dažādām piedevām, kas kafijai liks garšot kā svētku kēksam.

Receptē ir izmantots lielāks kafijas daudzums nekā ikdienā, lai veicinātu svētku vakariņu sadalīšanos, tāpēc īpaši svarīgi ir “nepārforsēt” ar tilpumu, bet baudīt dzēriena daudzveidīgo, sabalansēto un svētkiem raksturīgo garšu.

Kafiju, kanēļa standziņu, dateles, muskatriekstu, krustnagliņas un apelsīna miziņu ievieto franču presē un nedaudz saspaidi, lai salauztu kanēli un samaisītu visas garšas.
Ielej franču presē 400 ml verdoša ūdens: jo karstāks, jo labāk, lai veicinātu cieto garšvielu ekstrakciju.
Apmaisi visu saturu, uzliec preses augšdaļu uz trauka, nedaudz to piespied, lai garšvielas nogrimtu kafijā.
Pēc 4 minūtēm nospied presi un lēnām pārlej kafiju mazās tasītēs (80–100 ml).

Līdzīgas receptes

Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Red Currant Freshness

10min • Viegli
Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Winter Pomegrante

10min • Viegli
Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Christmas Old Fashioned

10min • Viegli
Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Amaretto Fizz

10min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes