Sastāvdaļas
-
Brūnie šampinjoni250 g
-
Liels sīpols1 gab.
-
Ķiploki2 daiva (-s)
-
Burkāni2 gab.
-
Tomātu pasta2 ēdamk.
-
Sarkanvīns100 ml
-
Sēņu vai dārzeņu buljons500 ml
-
Žāvētas melnās plūmes (bez kauliņiem)100 g
-
Tumšā sojas mērce1 ēdamk.
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Žāvētu plūmju un sēņu gulašs
Liec žāvētās plūmes bļodiņā, pilnībā pārlej ar siltu ūdeni un atstāj uz 30 minūtēm.
Tad pārliec plūmes ar visu ūdeni blenderī un blendē, līdz izveidojas viendabīga masa.
Šampinjonus, sīpolus un burkānus sagriez mazākos gabaliņos, ķiplokus sarīvē.
Liec karsēties katliņu uz lielas uguns.
Kad tas karsts, ielej nedaudz olīveļļas un liec cepties sēnes ļoti brūnas no visām pusēm.
Pievieno sīpolus un turpini cept, līdz sīpoli zeltaini brūni.
Tad liec klāt burkānus, ķiplokus un tomātu pastu.
Visu kārtīgi samaisi un sautē 1–2 minūtes.
Pievieno sarkanvīnu, pasautē 1 minūti un lej klāt buljonu.
Vāri visu uz vidējas uguns, līdz burkāni mīksti.
Ņem katlu nost no uguns un pamazām, pa vienai ēdamkarotei, pievieno žāvēto plūmju masu un maisi, līdz mērce nedaudz sabiezē.
Pievieno sojas mērci, sāli un melnos piparus pēc garšas (ja mērce sanākusi nedaudz par skābu, var pievienot ēdamkaroti cukura).
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.