Vidusjūras iedvesmota uzkodu plate mājās

Padomi • 16. Septembris, 2020
Antipasti, Vidusjūras stila uzkodu plate, parasti ir ēdienu izlase ar žāvētu gaļu, sieru, zivīm, dārzeņiem un dažādām sāļām uzkodām. Šī vārda nozīme ir “pirms ēšanas” – bet tas nenozīmē, ka antipasti var baudīt tikai kā vieglu uzkodu.
Vislabākais ir tas, ka nav nepieciešamības pieturēties pie konkrētas receptes, ja vien tiek izmantotas galvenās sastāvdaļu grupas un radoša pieeja. Noskaidrosim, kā vienkārši pagatavot ideālo antipasti tieši tev!
 

Pirmais solis – izvēlies mērķi

Vispirms padomā – vai vēlies sāļas vai saldas uzkodas? Varbūt ledusskapī ir noglabāts kas tāds, ko pagūt izmantot? Vai vēlies, lai uzkodu platē ir vairāk dārzeņu, siera vai gaļas? Kas garšotu labāk ar dzērienu, ko plāno pasniegt?

Otrais solis – plate

Uzkodu plates “būvēšanas” pamatā, protams, ir plate, uz kuras to pasniedz. Vari izmantot jebko, kas pieejams mājās, piemēram, griežamo dēlīti vai lielu, plakanu šķīvi. Mazāku gabaliņu vai mērču pasniegšanai var izmantot atsevišķus trauciņus, kas palīdz . Platei nav jābūt perfekti sakārtotai, tā pat var būt mazliet nekārtīga, tāpēc šī ir laba iespēja eksperimentēt.

Trešais solis – gaļa

Vidusjūras stila platei izmanto tādus produktus kā prošuto, jamon šķiņķi, salami un fuet desu. Bet atceries, ierobežojumu nav – izvēlies to, kas tev patīk. Parasti gaļa uz platēm ir plāni sagriezta, atvieglojot gan ēšanu, gan pasniegšanu. Turklāt plānās šķēles arī rosina apetīti. Šķēles kārto kaudzītēs tieši uz paplātes, bet tās var arī sarullēt vai salocīt un likt vairākās kārtās.

Ceturtais solis – siers

Ja platē dominēs gaļa, ļauj diviem līdz trīs siera veidiem to papildināt, nepārspīlējot ar daudzumu. Ja vēlies, lai paplātes pamatā būtu siers, vari iekļaut dažādus siera veidus – mocarellu, parmezānu, brī, kamambēru, gorgonzolu, Ementāles sieru, Grana Padano un citus populārus sieru. Cietos un mīkstos sierus droši pasniedz galvenokārt lielākos gabalos, bet puscietos sierus (piemēram, Ementāles) var sagriezt šķēlītēs.

Piektais solis – antipastas uzkodiņas

Klasiski antipasti favorīti ir grilēti, marinēti cukīni vai paprika, marinētas sēnes, pildītas vīnogu lapas, olīvas, olīveļļā izmērcēti saulē kaltēti tomāti, marinēti artišoki. Citiem vārdiem sakot, daudzveidīgs un īpaši krāsains maisījums, kas priecē acis un garšas sajūtu. Neaizmirsti arī svaigus augļus un dārzeņus, piemēram, krāsainas vīnogas un ķiršu tomātus, kas vienmēr izskatās un garšo lieliski.

Lai plates veidošanu padarītu aizraujošāku un vienkāršāku, iedvesmojoties no Vidusjūras virtuves, esam radījuši četrus Rimi Planet produktus - papriku ar humusu, aprikozes ar svaigo sieru un kaltētus tomātus ar sieru un bez tā. Tie visi derēs sāļajām uzkodu platēm, bet aprikozes lieliski piestāvēs arī saldajai versijai.

Sestais solis – saldie un sāļie pavalgi

Sieru un gaļu var papildināt ar vairākiem pavalgiem. Tie var būt gan saldi, piemēram, vīģu sinepes, medus vai augļu čatniji un ievārījumi, gan kaut kas sāļāks, piemēram, graudainās vai asās sinepes, tapenādes vai pesto. Pavalgs uzkodām piešķirs papildu tekstūru un padarīs ēdiena baudīšanu interesantāku.

Septītais solis – maize un krekeri

Antipasti raksturo tekstūru un garšas apvienojums, un ogļhidrāti būs tie, kas piešķirs kraukšķīgumu. Pievieno mīkstākas bagetes, ciabatta šķēlītes kopā ar kraukšķīgiem krekeriem, maizes standziņām vai tumšās, piemēram, rudzu maizes, gabaliņiem.

Astotais solis – detaļas

Pirms plati pasniedz, pārbaudi, vai tajā ir visas nepieciešamās tekstūras – krēmīga, kraukšķīga, mīksta, - un pamatgaršas – sāļa, salda, skāba un rūgta. Ja kā iztrūkst, papildini to, uzkaisot melnos piparus, riekstus vai žāvētus augļus un garšaugus, piemēram, rozmarīnu, baziliku un piparmētru. Detaļām jābūt “trāpīgām” – labāk mazāk, bet tādus elementus, kas pilnveidos uzkodas un padarīs plati krāsaināku.

Pagatavot izcilus ēdienus mājās ir viegli, ja ļaujies iedvesmai un eksperimentiem! Nav nepieciešams mēģināt kopēt to, ko uzskatītu par “autentisku”. Nemaz nav slikti piešķirt populāriem ēdiena konceptiem kādu kā vietējo aspektu, izmantojot savu gaumi, kā arī gardus vietēji ražotus produktus. Lai labi garšo!

Iegādājies šeit


Populārākie raksti