Alus maize

  • Gatavošana 3h
  • Viegli
Alus maize
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Sastāvdaļas

  • Svaigais raugs
     10 g
  • Sāls
     4 ēdamk.
  • Cukurs
     3 ēdamk.
  • Alus
     300 ml
  • Kviešu milti
     500 g
  • Milti
      mīcīšanai

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 1 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Svaigam raugam pievieno cukuru un sāli, atstāj uz 10 minūtēm.

Pielej alu un pievieno miltus.

Kārtīgi izmīci mīklu, ja nepieciešams, pievieno miltus papildus.

Mīci, līdz mīkla neķep pie rokām.

Tad liec to lielā bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj uzrūgt.

Esmu novērojis, ka ātrākais veids, kā uzraudzēt maizi, ir ielikt to cepeškrāsnī ar ieslēgtu gaismu, bet bez karstuma.

Cepeškrāsns lampiņa silda un rada ļoti labu temperatūru maizes raudzēšanai.

Mīklai jāuzrūgst vismaz uz pusi, pat vairāk.

Tā būs vismaz 1 h, kādam arī ilgāk.

Kad mīkla uzrūgusi, ņem to laukā no cepeškrāsns, tad sakarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem režīmā bez ventilatora un ieliec tajā čuguna katlu ar vāku.

Krāsns jāsilda vismaz 15 minūtes.

Pa to laiku izsijā miltus uz galda un liec tajos mīklu, izveido maizes formu, pārlokot mīklu uz pusēm vairākas reizes, līdz izveidojas apaļš kukulītis. Iegriez kādu simbolu klaipiņa virspusē.

Gatavo kukulīti liec tieši sakarsētā čuguna katla centrā, vāku virsū un cep 35 minūtes.

Tad noņem vāku un cep vēl 15–20 minūtes.

Maizi atdzesē uz restītes.

Kad maize atdzisusi, to vari glabāt maizes kastē vai maisiņā.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Saistītās receptes

Tunča rīsu bumbiņas

40min • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes
Mārtiņš Sirmais
Mārtiņa Sirmā receptes