Bērnības ābolmaize

  • Sagataves 1h ,  Gatavošana 1h
  • Viegli

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas

mīklai

  • kviešu miltu + nedaudz virsmas pārkaisīšanai
     420 g
  • Demeraras cukura
     40 g
  • jūras sāls
      šķipsna
  • vaniļas pulvera vai ekstrakta (ja vēlies)
     
  • malta kanēļa
     1 TK
  • auksta sviesta, rupji sarīvēts
     250 g
  • 20% skābā krējuma
     200 g

pildījumam

  • nomizotu, iztīrītu ābolu, sagriezti gabaliņos
     400 g
  • „I love eco” svaigu plūmju, bez kauliņiem, sagrieztas gabalos
     300 g
  • sviesta, sagriezts gabalos
     80 g
  • Demeraras cukura
     180 g

pārsmērēšanai

  • maza ola
     1 gab.
  • piena
     20 ml

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Kurš gan nezina šo kārtainās mīklas ābolmaizīti, kas senāk bija nopērkama visās konditorejās. Trausla no apakšas, trausla no augšas un sulīga pa vidu. Arī mūsmāju recepšu kladē bija šī recepte, un to cepa īpašos gadījumos, kad gribējās ko saldu. Mammas recepti gan nedaudz uzlaboju, ābolus liekot nevis svaigus, bet pasautējot sviestā, tāpat es pievienoju garšvielas, bet skaidrs ir viens – kā uzcep, tā pazūd nemanot.

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj 30 x 30 cm lielu cepamo pannu ar cepamo papīru vai, ja izmanto apaļo formu 25–27 cm diametrā, ietauko ar sviestu, jo no tās var viegli izņemt arī bez papīra. No kantainās formas ņemot ārā kūku bez papīra, tā var salūzt.

Bļodiņā sakul olu ar pienu.

Bļodā liec miltus, sāli, kanēli, cukuru un samaisi. Pievieno rupji sarīvētu sviestu un ar nazi iekapā, līdz izveidojas rīvmaizei līdzīga masa, kur var būt palikuši arī lielāki sviesta gabaliņi.

Pievieno skābo krējumu, samīci mīklu, lai ir viendabīga bumba, un sadali divās daļās.

Uz miltiem pārkaisītas virsmas izrullē vienu mīklas daļu, liec formā, sadursti ar dakšiņu, pārsmērē ar olas un piena maisījumu un cep krāsns vidējā nodalījumā 15–20 minūtes, līdz pamatne ir zeltaina.

Kamēr pamatne cepas, pannā liec visas pildījuma sastāvdaļas un sautē/karamelizē uz vidēji lielas liesmas, līdz āboli ir gandrīz mīksti (tas nekas, ka nebūs līdz galam mīksti, jo vēl cepsies krāsnī), šķidrums gandrīz iztvaikojis un palikusi tikai karamelīga masa.

Izņem pamatni no krāsns un uzliec pildījumu. Izrullē atlikušo mīklu, uz galda sadursti ar dakšiņu un pārliec pāri pildījumam, viegli palokot malas tā, lai tās paiet garām apakšējai malai (aizlokot ciet).

Pārsmērē ar olas un piena maisījumu un cep krāsnī vēl 15‒20 minūtes, līdz kūka ir zeltaina. Izņem no krāsns, ļauj atdzist un pasniedz.

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!

Saistītās receptes

Svaigā siera kūka ar rabarberiem

3h 52min • Vidēji grūti

Rabarberu un aveņu sorberts

2h 45min • Vidēji grūti

Panna Cotta

1h 30min • Viegli

Šokolādes braunijs

40min • Viegli

Siera kūka

2h 20min • Viegli

Gardēžu svētku kūka

1h 30min • Vidēji grūti
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.