Bērnības ābolmaize

  • Gatavošana 2h
  • Viegli
Bērnības ābolmaize
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes

Sastāvdaļas

Mīkla

  • Kviešu milti
     420 g
  • Demeraras cukurs
     40 g
  • Sāls
     1 šķipsniņa (-s)
  • Vaniļas pulveris vai ekstrakts
      pēc izvēles
  • Kanēlis
     1 tējk.
  • Sviests
     250 g
  • Skābais krējums 20%
     200 g

Pildījums

  • Āboli
     400 g
  • Plūmes
     300 g
  • Sviests
     80 g
  • Demeraras cukurs
     180 g

Pārsmērēšanai

  • Ola
     1 gab.
  • Piens
     20 ml

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Kurš gan nezina šo kārtainās mīklas ābolmaizīti, kas senāk bija nopērkama visās konditorejās. Trausla no apakšas, trausla no augšas un sulīga pa vidu. Arī mūsmāju recepšu kladē bija šī recepte, un to cepa īpašos gadījumos, kad gribējās ko saldu. Mammas recepti gan nedaudz uzlaboju, ābolus liekot nevis svaigus, bet pasautējot sviestā, tāpat es pievienoju garšvielas, bet skaidrs ir viens – kā uzcep, tā pazūd nemanot.

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj 30 x 30 cm lielu cepamo pannu ar cepamo papīru vai, ja izmanto apaļo formu 25–27 cm diametrā, ietauko ar sviestu, jo no tās var viegli izņemt arī bez papīra. No kantainās formas ņemot ārā kūku bez papīra, tā var salūzt.

Bļodiņā sakul olu ar pienu.

Bļodā liec miltus, sāli, kanēli, cukuru un samaisi. Pievieno aukstu rupji sarīvētu sviestu un ar nazi iekapā, līdz izveidojas rīvmaizei līdzīga masa, kur var būt palikuši arī lielāki sviesta gabaliņi.

Pievieno skābo krējumu, samīci mīklu, lai ir viendabīga bumba, un sadali divās daļās.

Uz miltiem pārkaisītas virsmas izrullē vienu mīklas daļu, liec formā, sadursti ar dakšiņu, pārsmērē ar olas un piena maisījumu un cep krāsns vidējā nodalījumā 15-20 minūtes, līdz pamatne ir zeltaina.

Nomizo, iztīri un sagriez ābolus gabaliņos. Plūmēm izņem kauliņus un sagriez gabalos. Sviestu sagriez gabalos. Kamēr pamatne cepas, pannā liec visas pildījuma sastāvdaļas un sautē/karamelizē uz vidēji lielas liesmas, līdz āboli ir gandrīz mīksti (tas nekas, ka nebūs līdz galam mīksti, jo vēl cepsies krāsnī), šķidrums gandrīz iztvaikojis un palikusi tikai karamelīga masa.

Izņem pamatni no krāsns un uzliec pildījumu. Izrullē atlikušo mīklu, uz galda sadursti ar dakšiņu un pārliec pāri pildījumam, viegli palokot malas tā, lai tās paiet garām apakšējai malai (aizlokot ciet).

Pārsmērē ar olas un piena maisījumu un cep krāsnī vēl 15‒20 minūtes, līdz kūka ir zeltaina. Izņem no krāsns, ļauj atdzist un pasniedz.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Zaķmaizītes

30min • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Kanēļburkāni

45min • Vidēji grūti
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Dedzinātā Basku siera kūka

1h • Vidēji grūti

Sirsniņcepumi

1h • Vidēji grūti
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes