Sastāvdaļas
Mīkla
-
Ūdens125 ml
-
Pilnpiens125 ml
-
Pūdercukurs1 tējk.
-
Sāls1 tējk.
-
Sviests110 g
-
Kviešu milti140 g
-
Olas5 gab.
Pildījums
-
Sviests135 g
-
Glazūras cukurs165 g
-
Kukurūzas milti10 g
-
Saberztas mandeles165 g
-
Olas2 gab.
-
Tumšais rums1 ēdamk.
-
Crème Fraîche200 ml
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 8 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Pasniedzot pildītās bumbiņas var kārtot tornī, sastiprinot tās kopā ar izkausētu karameli (līdzīgi kā piparkūku māju), kā arī dekorēt ar pūdercukuru, ogām vai enģeļa matiem. Franči šo desertu dēvē par Croquembouche.
Pagatavo mīklu. Katlā karsē ūdeni, pienu, cukuru, sāli un sviestu. Tiklīdz sasniegta vārīšanās temperatūra, pievieno miltus. Maisījumu kuļ, līdz iegūsti viendabīgu mīklu.
Maisījumu turpini kult 2-3 minūtes, līdz mīkla kļūst sausa, atdalās no katla malām un saveļas bumbā. Mīklu pārliec lielā bļodā. Pa vienai pievieno olas. Katru olu rūpīgi iemaisi mīklā un tikai pēc tam pievieno nākamo olu.
Ja mīkla pēc pacelšanās slīd vienmērīgi lejup, vari sākt to gatavot.
Mīklu liec konditorejas maisiņā ar uzgali un izspied vienāda izmēra piciņas uz pannas, ieturot distanci starp tām, jo karstumā tās piepūtīsies. Cep 190 grādos, režīmā ar ventilatoru 35-45 minūtes.
Gatavo mandeļu krēmu. Sagriez sviestu gabaliņos un liec bļodā. Lai sviests būtu mīkstāks, to saspaidi ar lāpstiņu. Citā bļodā samaisi glazūras cukuru, kukurūzas miltus un saberztas mandeles. Maisījumu pievieno mīkstajam sviestam un visu rūpīgi sajauc. Ar lāpstiņu iemaisi 1 olu. Kad maisījums ir kļuvis gluds, iejauc otru olu. Ielej rumu, tad Crème Fraîche. Visu samaisi viendabīgā krēmā, pārsedz ar plēvi un liec ledusskapī. Mandeļu krēmu var uzgalbāt ledusskapī 36-48 stundas vai līdz lietošanai turēt saldētavā.
Gatavo krēmu iepildi izceptajās bumbiņās.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.