Kardamona kanēļmaizītes

  • Gatavošana 1h 20min
  • Vidēji grūti
Kardamona kanēļmaizītes
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes

Sastāvdaļas

Mīkla

  • Sausais raugs
     19 g
  • Piens (remdens)
     500 ml
  • Milti
     850 g
  • Sāls
     5 g
  • Cukurs
     100 g
  • Kardamons
     1 tējk.
  • Eļļa
     180 g

Pildījums

  • Sviests (istabas temperatūrā)
     70 g
  • Cukurs
     100 g
  • Farīna cukurs
     100 g
  • Kanēlis
     15 g
  • Ingvers malts
      pēc garšas

Glazūra

  • Krēmsiers (istabas temperatūrā)
     150 g
  • Sviests
     20 g
  • Gaiši brūnais pūdercukurs vai baltais pūdercukurs, vai kļavu sīrups
      pēc garšas
  • Piens
     20 ml
  • Vaniļa
      pēc garšas
  • Sāls
      pēc garšas

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 3 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Bļodiņā liec raugu, pievieno 30 ml silta piena, nedaudz cukura un miltu – burtiski pa tējkarotei no katra.

Liec siltā vietā (uz radiatoriem vai 30 grādos cepeškrāsnī), lai raugs atdzīvojas. Atkarībā no tā, cik silts, tas prasīs 10‒25 minūtes. Raugs ir atdzīvojies, kad redzami mazi burbulīši.

Kamēr raugs atdzīvojas, bļodā liec miltus, sāli, pārpalikušo cukuru un kardamonu. Samaisi. Pielej pienu un raugu. Mīci ar rokām vai ar mikseri. Ar rokām tas prasīs apmēram 6 minūtes, ar mikseri – nedaudz mazāk.

Tad pievieno eļļu un iemīci, lai tā pilnībā iesūcas – vēl vairākas minūtes, kamēr izveidojas vijīga mīkla.

No sākuma šķitīs, ka nepietiek miltu, bet beigās vajadzētu būt labi. Ja tomēr mīkla šķiet pārāk ķepīga, pievieno vēl nedaudz miltu. Izveido no mīklas bumbu, pārklāj bļodu ar dvielīti un atstāj uzrūgt, līdz mīkla dubultojusies apjomā. Ja raugs ir labs un mīkla pareizi izmīcīta, tā var uzrūgt pat 30 minūšu laikā. Ja raugs nav tik svaigs, rūgšanas process prasa aptuveni 1,5‒2 h.

Vienā bļodiņā sajauc pārsmērēšanai paredzēto olu ar pienu.

Otrā bļodā sajauc pildījumam paredzētās sastāvdaļas, maisi līdz viendabīgai masai.  

Kad mīkla uzrūgusi, uz galda uzber salīdzinoši daudz miltu (tos, kas palikuši pāri no mīklas) un apviļā tajos pusi mīklas. Izrullē apmēram 7 mm biezu un 30 x 40 cm lielu mīklas plāksni.

Pārsmērē ar pildījumu un aizrullē ciet. Mīkla ir ļoti vijīga, maiga un mīksta, tāpēc rullē prātīgi. Sagriez gabaliņos, liec iegūtās maizītes uz plāts un atstāj, lai uzrūgst.

Glazūrai sajauc visas sastāvdaļas. Ja izmanto kļavu sīrupu, pienu nepievieno, jo tas jau veidos mīkstu krēmu. Ja liec cukuru, pievieno arī pienu, bet pašās beigās.

Sakarsē krāsni līdz 210 grādiem. Liec krāsnī cepties uz 15‒20 minūtēm, līdz maizītes gatavas. Izņem no krāsns, atdzesē un pārlej ar glazūru.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Zaļās vafeles

30min • Vidēji grūti

Fritata ar dārzeņiem

30min • Viegli
Edgars Sanders
Edagara Sandera receptes

Augļu groziņš

1h • Vidēji grūti
Edgars Sanders
Edagara Sandera receptes

Burkānlaša maizītes

40min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Skotu ola palijas apvalkā

40min • Vidēji grūti