Vaniļas īriss
-
Gatavošana 1h 30min
-
Vidēji grūti

Sastāvdaļas
-
Vaniļas pāksts1 gab.
-
Cukurs500 g
-
Saldais krējums250 ml
-
Piens150 ml
-
Cukura sīrups2 ēdamk.
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Izklāj maizes veidni (ap 10 x 30 cm, 30 gabaliem) ar cepamo papīru.
Vaniļas pāksti pārgriez gareniski un izkasi sēklas.
Katliņā sajauc cukuru, krējumu, pienu, vaniļas sēklas un sīrupu. Izmanto lielu, augstu katlu, lai maisījums nepārietu pāri malai. Uz lēnas uguns uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, maisot, līdz cukurs ir izšķīdis.
Tad vāri bez maisīšanas, līdz maisījuma temperatūra sasniedz 122°C. Pārbaudi ar digitālo virtuves termometru.
Noņem katlu no uguns un 5 minūtes atdzesē. Pēc tam ar kausu maisi, līdz mīkla kļūst bieza un blāva.
Ielej īrisu veidnē, izlīdzini virsmu un liec ledusskapī atdzesēt. Pirms īriss ir pilnībā atdzisis, to sagriez kubiņos.