Mārcis Mitrevics

2020. Vīna katalogs. Pavasaris. Katram savs.

Padomi • 25. Maijs, 2020
Šim kārtējam Rimi Vīna dārzs katalogam bija jāiznāk tieši uz Lieldienām... Daudz visa kā mēs šopavasar esam pazaudējuši - gan skumīgi vistiešākajā, gan drūmi pārnestajā nozīmē.

Tomēr jau ierasto Vīna Katalogu mēs nezaudēsim – lūk, te tas ir – Tavās rokās vai Tavā telefonā vai datorā, bet ir! Daudzi šo brīdi sauc par Jauno Sākumu, Jauno Pasauli, Jauno Normu vai Jauno Realitāti. Citiem tā ir patiesi skarba ar veselības, darba vai iztikas problēmām, bet citiem ir vairāk paveicies, piedzīvojot tik vien kā emocionālo diskomfortu.

Gatavojot šo katalogu, atliekot tā iznākšanu un atgriežoties pie tā šobrīd, lai to pabeigtu un novestu līdz Tavām rokām, neskaitāmas reizes es mēģināju norobežoties no laicīgās informācijas telpas un sniegt subjektīvu (objektivitātes vīna pasaulē vienkārši nav), padziļināti izzinošu informāciju tikai un vienīgi par Rimi Vīna dārzs vīniem. Izlasot ievadvārdus, skaidrs, ka pilnībā izdevies tas nav un pat nevar būt – jo vīns ir ne tikai neatņemama izcilas maltītes, bet arī visas kultūras dzīves, vēstures un pilnīgi noteikti arī nākotnes sastāvdaļa. Lieldienu izdevumā, visticamākais, es būtu pieminējis kādu saistību vīnam ar kristietību, šodienā es vairāk gribu runāt par ilgtspējību. Jā, tieši par to jēdzienu, kas man nozīmē dzīvot un attīstīties saskaņā ar dabu, jeb precīzāk, - dzīvot, pēc iespējas mazāk izmainot dabu.

Senatnē vīnogas un vīns tika uzskatīts par dievišķības apliecinājumu, ar ko darboties ļauts tikai “izredzētajiem” un dievam pietuvinātajiem, piemēram, mūkiem – par vienu no pazīstamākajiem atradīsiet informāciju pat vairāk kā vienā no šī kataloga rakstiem. Šodien mēs zinām, ka vīnogulāji paši par sevi ir ilgtspējības paraugs – tie saražo procentuāli vairāk skābekļa, kā to patērē, ģenerējot negatīvu ogļskābās gāzes pieauguma efektu. Jautājums ir – vai mēs, cilvēki, iekopjot vīnogulājus, vācot to ražu, darinot vīnu, izplatot un baudot to, savās darbībās spējam būt dabas saudzēšanā kaut vismaz neitrāli.

Šodienā spilgtāk kā nekad agrāk mēs apzināmies, ka ilgtspējība ir sinonīms vārdiem saprātība, tīrība, mērenība, kā arī mīlestība – pret savu tuvāko, savu ģimeni, savu mājvietu, savu pilsētu, savu zemi, savu valodu, savu arodu... visu, kas sākās ar SAVS. Tepat turpmākajās kataloga lappusēs būs iespēja iepazīties ar cilvēkiem, kas nodrošina visu mūsu ilgtspējību ar SAVU veikumu – vienalga, vai tie būtu augļkoki Siguldā vai vīnogulāji Mozelē, šeit atradīsiet stāstus par SAVA aroda labākajiem un SAVA laikmeta izcilākajiem vīndariem, jaunu nebijušu vīna stilu radītājiem, kā arī par lepnākajiem SAVAS zemes patriotiem – gruzīniem un viņu, SAVU, vīna stāstu. ...tikai apzinoties, ka daba un tās turpmākā eksistence, jeb ilgtspējība ir kaut kas pastāvīgi pašam SEV vajadzīgs un paveicams, varbūt kādu dienu mēs sapratīsim, kas ir ilgtspējība Tev. Tev – mūsu pasaule!

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti