Gardēžu svētku kūka

  • Gatavošana 1h 30min
  • Vidēji grūti
Gardēžu svētku kūka
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Sastāvdaļas

Pistāciju smilšu mīkla

  • Mandeļu milti
     200 g
  • Pūdercukurs
     70 g
  • Sāls
     4 g
  • Pistācijas (maltas)
     100 g
  • Sviests
     100 g
  • Olas dzeltenumi
     1 gab.

Biskvīts

  • Mandeļu milti
     80 g
  • Olas
     2 gab.
  • Cukurs
     60 g

Mango krēms

  • Mango biezenis
     400 g
  • Olu baltumi
     2 gab.
  • Olu dzeltenumi
     4 gab.
  • Želatīns
     10 g
  • Cukurs (1)
     50 g
  • Ūdens (1)
     50 g
  • Cukurs (2)
     200 g
  • Ūdens (2)
     100 g

Aveņu krēms

  • Avenes (saldētas)
     400 g
  • Olu baltumi
     2 gab.
  • Olas dzeltenumi
     4 gab.
  • Želatīns
     10 g
  • Cukurs (1)
     50 g
  • Ūdens (1)
     50 g
  • Cukurs (2)
     200 g
  • Ūdens (2)
     100 g

Novērtē recepti Paldies par vērtējumu!

Pagatavošana

Vērts zināt

Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Svētkus svin visi – kādam tas ir ilgi gaidīts un īpašs notikums, citam arī ikdiena ir svētki, un tad jo svarīgāk ir izvēlēties veselīgus gardumus. Rimi Gardēde Liene Zemīte piedāvā kūkas recepti, kas gan nav gluži bez grēka, tāpēc liekama galdā īpašos gadījumos. Tomēr tā ir labāka alternatīva par vairumu kūku, jo gatavota no Rimi Labākai dzīvei produktiem. 

Vispirms gatavo pistāciju smilšu mīklu. Pistācijas samaļ pulverī, tad visas sastāvdaļas sablenderē viendabīgā masā. 

Izklāj kūkas formā (~30 cm diametrā) un cep aptuveni 10–15 minūtes iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos.

Tad gatavo biskvītu: olas saputo ar cukuru līdz stingrām putām, pēc tam viegli iecilā mandeļu miltus. 

Biskvītu lej iepriekš sagatavotā formā, cep 175 grādos aptuveni 20 minūtes vai tik ilgi, līdz, iedurot koka irbulīti, masa pie tā nelīp.

Gatavo krēmus – procedūra abiem ir vienāda. 

Želatīnu uzbriedina ūdenī (1).

Ūdens peldē maisot karsē olu dzeltenumus, cukuru (1) ar mango vai aveņu biezeni, līdz masa sasniedz 85 grādu temperatūru. 

Paralēli puto olu baltumus un vāra cukura sīrupu: katliņā liek cukuru (2), ūdeni (2) un karsē, kamēr veidojas cukura sīrups (līdz 118 grādu temperatūrai). 

Kad sīrups gatavs, to tievā strūkliņā lej klāt saputotajam olu baltumam un puto, kamēr izveidojas stingras, baltas putas. 

Izkausē uzbriedināto želatīnu un pievieno augļu vai ogu masai, tad sajauc kopā augļu-ogu un olu baltumu masu. Vienmērīgi samaisa. 

Lej formā uz pistāciju smilšu mīklas pamatnes, starp mango un aveņu krēmiem ieklāj biskvītu. 

Liek kūku ledusskapī sastingt. Dekorē ar ogām.

Saistītās receptes

Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Vīnogu kūka

2h • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Gogelmogels ar ogām

10min • Viegli

Ogu tiramisu

1h • Vidēji grūti
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Bezē deserts ar ogām

35min • Viegli