Piparkūkas

  • Gatavošana 1h 30min
  • Vidēji grūti
Piparkūkas

Sastāvdaļas

  • Brūnais cukurs
     250 g
  • Gaišais cukura sīrups
     75 ml
  • Ūdens
     75 ml
  • Sviests vai margarīns
     150 g
  • Malts kanēlis
     1 ēdamk.
  • Malts ingvers
     1 ēdamk.
  • Maltas krustnagliņas
     1 tējk.
  • Kviešu milti (+cepšanai)
     360 g
  • Dzeramā soda
     1.5 tējk.

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Piparkūkas ir Ziemassvētku klasika, un šī recepte ļaus pagatavot brīnišķīgus cepumus ar kanēļa, ingvera un krustnagliņu garšu. Piparkūku mīkla ir mīksta un viegli cepama.
Katliņā sajauc brūno cukuru, sīrupu un ūdeni. Uzkarsē maisījumu līdz vārīšanās temperatūrai.
Pievieno cepamos taukus un ļauj tiem izkust. Pievieno garšvielas.
Ļauj masai atdzist, to nemaisot.

Iemaisi dzeramo sodu un miltus.

Mīklu ietin pārtikas plēvē. Atstāj to vēsā vietā līdz nākamajai dienai.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C temperatūrai.

Uz miltiem apkaisītā dēlīša izmīci mīklu, līdz tā ir viendabīga. Izcep izmēģinājuma piparkūku, lai pārbaudītu, vai mīkla labi turas kopā. Ja piparkūka zaudē formu, iestrādā mīklā vēl mazliet miltu.

Plāni izrullē mīklu un ar formiņām izveido piparkūkas. Novieto tās uz ietaukotas cepamās plāts vai uz cepamā papīra. Liec plāti cepeškrāsns vidū un cep piparkūkas 175°C temperatūrā, 6–8 minūtes.

Ļauj piparkūkām uz plāts atdzist. Uzglabā kārbā istabas temperatūrā vai saldētavā.

Līdzīgas receptes

Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Siera nageti

45min • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Edgars Sanders
Edagara Sandera receptes